Djevice vjerna i uzorna u vjeri, moli za nas!

Foto: Cnak

MOSTAR – Na Duhovski ponedjeljak Crkva slavi svetkovinu Marije Majke Crkve koja nas posebno poziva na promišljanje o ulozi Marije u Crkvi. Marija se u našemu narodu rado naziva Majkom i mnogi joj se vjernici s punim pouzdanjem obraćaju moleći upravo njezin majčinski zagovor, s pravom osjećajući u njemu posebnu nadu i iznimnu snagu.
Vjernici katedralne župe u Mostaru okupili su se 5. lipnja prije svete Mise u 18 sati oko svoje Majke Marije, zagovarateljice ove župe, na trgu ispred katedrale molivši je za zagovor i zaštitu. Prije svete Mise molila se krunica, a zatim su svećenici i ministranti krenuli iz kripte sv. Josipa do Marijina kipa na trgu gdje je biskup Ratko Perić izmolio posvetnu molitvu.
Procesiju do oltara u katedrali pratila je skladna pjesma u čast nebeske Majke katedralnoga mješovitog zbora “Marija” pod ravnanjem don Nike Luburića, a za orguljama svirala je s. Matea Krešić. U koncelebraciji uz biskupa Ratka bio je katedralni župnik don Luka Pavlović, generalni vikar don Željko Majić, fra Danko Perutina, gvardijan Franjevačkoga samostana u Mostaru i još petnaestak svećenika.
Biskup Ratko u propovijedi govorio je o Marijinoj vjeri u Boga koju je pokazala od samoga početka kada joj se ukazao arkanđeo Gabrijel, donositelj Božjih vijesti. Gospa je stavljena u kušnju u kojoj se ne može snaći osim po vjeri u Boga i upravo ju je tu pokazala. Pristanak na anđelove riječi, na Božji plan koji je vjesnik nebeski iznio. Ne zaboravimo da se ovaj anđeo više nikada nije Gospi javio. Javio se više puta i Josipu i Isusu, ali Gospi samo jednom. I prepustio je njezinoj vjeri. A Gospa, vjerna do kraja, sluša i opslužuje Riječ Božju.
Dan prije proslave Marije Majke Crkve, u nedjelju na Duhove, biskup Ratko podijelio je sakrament svete Potvrde za krizmanike ove župe na svetoj Misi u 11 sati za koju su se krizmanici, njihovi roditelji i kumovi te ostali vjernici pripremili kroz devetnicu Duhu Svetomu. U koncelebraciji su bili župnik don Luka i njegova dva pomoćnika, don Davor Berezovski i don Ilija Petković (ml.) koji je poučavao krizmanike, kojih je bilo sedamdeset i sedmero. I don Marin, koji pazi na ceremonije.

Izvor: Crkva na kamenu