Don Boscov duh svugdje i u svima

Foto: https://www.vjeraidjela.com/

Posljednjega dana mjeseca siječnja Crkva slavi sv. Ivana Bosca (1815.-1888.), apostola djece i mladih. Ovaj veliki, i mnogima omiljeni, svetac poznat je po tome što je cijeli svoj život posvetio djeci i mladima. Izvlačio ih je s opasnih ulica talijanskoga Torina te ih okupljao oko sebe a, ponajviše, oko Boga. Kroz igru im je privlačio pozornost, a onda i upućivao ih u kršćansku vjeru. Upravo zbog svoje neposrednosti djeca su mu – vjerovala. U sve što je govorio.
Osnovao je 1859. u Torinu redovničku Družbu koju je stavio pod zaštitu sv. Franje Saleškoga (1567.-1622.), ženevskoga biskupa (1602.-1622.) sa sjedištem u Annecyju u jugoistočnoj Francuskoj. Kongregacija se od 1946. naziva Salezijanska družba sv. Ivana Bosca. Salezijanci nastoje biti što bliže djeci i mladima i na taj način, privučeni primjerom svoga Utemeljitelja, slijede Krista Gospodina. Trenutačno su u svijetu drugi najbrojniji red oko 15.000 članova, odmah iza isusovaca, kojih ima oko 15.600.
U Rimu boravi 27 hrvatskih salezijanaca. Raspoređeni su u četiri kuće ovisno o tome što rade. Uz jednoga hrvatskog poglavara, tu je 21 student i 5 novaka. Dolaze iz svih krajeva Hrvatske i BiH. Nekoliko ih čak vuče korijene iz naših hercegovačkih biskupija. Don Boscov duh prisutan je u našim krajevima. Imaju u Žepču Oratorij i vode Katolički školski centar. Posebna briga za djecu i mlade dužnost je svakoga svećenika, bilo dijecezanskoga bilo redovničkoga. “Pustite k meni malene” (Mt 19,14), poziv je i svećenicima i roditeljima da odgajaju djecu u kršćanskoj vjeri i ljubavi. To je poziv koji je sv. Ivan Bosco proživljavao 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu. I zato je inspiracija svima. Od Torina preko Rio de Janeira i Rima sve do Mostara – gdje je prošle godine proslavio Zlatnu Misu don Marinko Ivanković, član žepačke salezijanske zajednice od 2013. godine.

Izvor: Crkva na kamenu