Don Ranko Vidović novi hvarski biskup

Foto: https://likemetkovic.hr/

HVAR – Donedavni župnik i upravitelj Prasvetišta Gospe od Otoka u Solinu, don Ranko Vidović, imenovan je 4. ožujka 2021. novim hvarskim biskupom. Biskupija koja obuhvaća otoke Hvar, Brač i Vis, bez biskupa je od srpnja prošle godine kada je dotadašnji biskup Petar Palić preuzeo upravljanje Mostarsko-duvanjskom i Trebinjsko-mrkanskom biskupijom. Biskup Palić nastavio je pritom obnašati i ulogu apostolskog upravitelja Hvarske biskupije.
Don Ranko Vidović rođen je 6. svibnja 1961. u Vidonjama kao treće od jedanaestero djece. Od 1986. do veljače 1988. vršio je službu župnoga vikara u Kaštel Kambelovcu da bi potom preuzeo službu župnika župe Gospe od Milosrđa u Splitu. Tu je djelovao do 2014. godine kada je imenovan župnikom i upraviteljem Prasvetišta Gospe od Otoka u Solinu te dekanom Solinskoga dekanata.
“Sveti je Otac prepoznao u tebi revnost kojom si privlačio ljude Kristu pa te je našao doličnim za nove zadaće u Crkvi. Tvoje dugogodišnje pastoralno iskustvo koje si stjecao kao svećenik, župnik i dekan u našoj nadbiskupiji, sada će doći do novog izražaja u hvarskoj biskupiji. Dugo te osobno poznajem i uvjeren sam da ćeš svojom otvorenošću i neposrednošću znati biti otac i brat svećenicima, redovnicima, redovnicama i svim ljudima dobre volje u tvojoj novoj biskupiji i otocima Hvaru, Braču i Visu.”
“Sigurno se danas zbog tebe raduje cijeli prezbiterij naše mjesne Crkve. U društvu svećenika uvijek si rado viđen, u razgovorima i raspravama konkretan i jasan, za druženja i hodočašća uvijek spreman, za pomoći svakome tko ti pokuca na vrata raspoloživ. Tvoji kolege i braća, kako ovi ovdje nazočni, tako i svi do kojih dopre ova vijest uputit će ti svoju čestitku, ali, uvjeren sam, i molitvu da budeš snažan i ustrajan u naviještanju radosne vijesti”, rekao je nadbiskup Barišić prilikom proglašenja.

Izvor: Crkva na kamenu