Duhovna obnova i hodočašće u Svetu Zemlju

Foto: Cnak

CALGARY – Dr. sc. Silvana Fužinato, sestra Družbe sestara Presvetoga Srca Isusova iz Zagreba, doktorica biblijske teologije i profesorica na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu i Filozofsko-teološkom institutu družbe Isusove u Zagrebu, na poziv vlč. Domina Vladića, od 18. do 22. lipnja 2017., održala je duhovnu obnovu u hrvatskoj katoličkoj župi Majke Božje Bistričke u Calgaryu, Canada. Duhovna obnova organizirana je prigodom 50. obljetnice utemeljenja župe.
Duhovnu obnovu s. Silvana održala je na temu Čovjek – biće dijaloga prema Knjizi Postanka, potičući sudionike na osobno promišljanje o svevremenskim i egzistencijalnim pitanjima: ”Nije dobro da čovjek bude sam”, ”Gdje si?”, Gdje je tvoj brat?” i ”Kako ti je ime?”.
U prvom predavanju s. Silvana govorila je o temeljnim čovjekovim značajkama. Tako je istaknula kako je čovjek smrtno biće ali i biće koje u sebi nosi duh božanskoga života. No, jednako tako je i biće dijaloga. Naime, Adamova egzistencijalna samoća za koju Bog konstatira da nije dobra predstavljala je smrtnu opasnost u kojoj se i sami nalazimo svaki put kada prekinemo komunikaciju s Bogom, s drugima i sa samima sobom. Stoga se čovjek može u potpunosti ostvariti samo u susretu s drugim bićem koje se nalazi ispred njega.
Pitanje koje Bog postavlja Adamu ”Gdje si?”, pitanje je postavljeno i svakom pojedinom čovjeku svih vremena. Čovjek se skriva od Boga, od drugoga i od samoga sebe, bježeći od svoje istine. Stoga smo pozvani na prihvaćanje istine o samima sebi. Što se događa kada čovjek ne obdržava Božje zapovijedi i ne prihvaća svoju čovječnost? Što se događa s čovjekom kada uđe u dijalog sa zlom? To su pitanja o kojima smo promišljali na temelju izvješća o prvome grijehu (Post 3) koji nam prikazuju trostruku požudu utkanu u biće svakoga čovjeka: požuda za besmrtnošću – ”ne ćete umrijeti”; požuda svemoći – ”bit ćete kao bogovi” i požuda za znanjem – “razlikovat ćete dobro od zla”.
Treći dan s. Silvana govorila je o problematici ljudskih odnosa. Problemi nastaju zbog neprihvaćanja različitosti među ljudima, a neprihvaćanje različitosti odvodi ljude u smrt. Primjer nalazimo kod Kaina i Abela. Zbog nasilja i okrutnosti koja su posljedica ljubomore, srdžbe i uskraćivanja riječi, Kajin ubija brata Abela. Abel čije ime znači dah, para, ništavost, mogao je živjeti i mogao se ostvariti kao brat samo u odnosu prema Kajinu, ali Kajin ga ubija. U Kajinovu ubojstvu brata Abela otkrivamo temeljnu istinu: bratom se ne rađa, nego se bratom postaje. Da bismo se i mi mogli ostvariti kao braća, potrebno je da budemo prihvaćeni u zajednicu braće i sestara.
Posljednji dan duhovne obnove na primjeru Ezava i Jakova s. Silvana govorila je o putu pomirenja, putu izlaska iz začaranoga kruga osvete, ljubomore, zavisti, ubojstva dijaloga i drugoga. Put pomirenja i ponovne uspostave dijaloga uključuje prihvaćanje istine o samome sebi, prihvaćanje različitosti i slobode drugoga, odgovornost za brata i sestru, ne vraćanje na prošlost, opraštanje i ispravljanje učinjene nepravde.
Dr. sc. s. Silvana Fužinato nastavila je s duhovnom obnovom u Svetoj Zemlji za 21 hodočasnika iz hrvatske katoličke župe Majke Božje Bistričke iz Calgarya i iz Edmontona, od 23. lipnja do 2. srpnja. Predvođeni vodičem Vladom Rukavinom, s. Silvanom Fužinato i vlč. Dominom Vladićem, obišli smo mnoga sveta mjesta u Isusovoj domovini, od Galileje preko Judeje do Jeruzalema i Betlehema.
Svete Mise slavili smo u crkvi Stella Maris u Hajfi, u crkvi Navještenja, na brdu Preobraženja, na Gori Blaženstava, u crkvi Sv. Petar u Jaffi, u Getsemaniu, u Dormitionu, u crkvi Marije, Marte i Lazara i u Bazilici Isusova Rođenja. Misna slavlja predvodio je vlč. Domin, a s. Silvana je tom prigodom održala predavanje vezano uz biblijski događaj kojemu je dotična crkva posvećena. Tako smo promišljali o sv. Ivanu Krstitelju, Blaženstvima, Isusovu rođenju, Posljednjoj večeri, muci, smrti i Uskrsnuću, Lazaru, Marti i Mariji.
Vratili smo se svojim domovima bogatiji duhom i jači vjerom, ispunjeni nadom i ljubavlju, s više topline i plemenitosti u srcu te radosti u duši.

Izvor: Crkva na kamenu