Duhovna obnova studenata Teološko-katehetskoga instituta

Foto: Cnak

MOSTAR – U subotu, 7. studenog 2019., don Marko Šutalo predstojnik Teološko-katehetskoga instituta u Mostaru organizirao je jednodnevnu duhovnu obnovu za studente Instituta. Ovaj način duhovne obnove postao je tradicionalna praksa za studente u vrijeme Došašća. Duhovna obnova održana je u župi svetoga Mateja u Mostaru, a predvodio ju je don Ivo Šutalo, predavač na Institutu, župnik i biskupski vikar za Trebinjsku biskupiju.
Tema duhovne obnove bila je “Obraćenje” koje je objašnjeno kroza životno poslanje svetoga Ivana Krstitelja čiji je život ispunila pustinja kao mjesto susreta s Bogom. Don Ivo je naveo kako se svake godine diljem svijeta u Katoličkoj Crkvi u ovo vrijeme čita isto Evanđelje (Mt 3,1-12) koje stvara privid dobra poznavanja ove teme. Budući da je Riječ Božja živa i djelotvorna, cilj duhovne obnove bio je osvješćivanje, uprisutnjenje te iste Riječi u konkretnu sadašnjem vremenu, koje na žalost više ne osluškuje glas Evanđelja nego glas profanoga svijeta. U svom izlaganju voditelj je stavio naglasak na sakramentalni život, točnije ispovijed koja je ključni korak obraćenja. A obraćenje se događa onda kada mi sami prihvatimo Istinu koju nam netko, u ovom slučaju sveti Ivan, želi prenijeti. Ivan je bio najbolja osoba za ispit savjesti, govorio je istinu izravno u srce pa čak i po cijenu glave. Postavlja se pitanje imamo li mi hrabrosti, ne samo govoriti nego živjeti istinu poput Ivana? Bojimo li se osuda, pogrda, upozorenja? Zar pravi prijatelji ne opominju jedni druge za izgradnju u ljubavi? Čovjek koji želi obraćenje, koji želi biti bolji, drugačiji će otići i imati velike duhovne koristi od slušanja i prihvaćanja riječi proroka.
Kad bi sv. Ivan vidio kako se danas pripremamo za Isusov dolazak i što sve radimo, silno bi se razočarao i ovako bi vjerojatno govorio: Ne kićenje, nego obraćenje! Ne kitite ulice i trgove svoje, nego kitite srca pokorom, kajanjem i postom. Osvijetlite srca svoja da zabljesnu svetim sjajem, jer Isus želi doći u čista i radosna srca, a ne u osvijetljene gradove. Kuća miriše na sve moguće mirise, a naša duša na štalu. Pa zar nije znakovito da On koji se rodio u štali upravo time želi poručiti da hoće doći i u štalu našega srca koje zaudara na grijeh da je očisti svojom prisutnošću i nastani se u njoj? Eh, kada bismo tako pripravili put Gospodinu, vidjeli bismo da ne možemo mi Njemu pripremiti ono što je On nama pripremio. Idila nije u ovom izvanjskom, nego u čistoći srca.
Nakon predavanja studenti su imali prigodu za svetu ispovijed, zatim je uslijedilo slavlje svete Mise koju je predvodio također don Ivo uz koncelebraciju don Marka. Euharistijsko slavlje uljepšao je studentski zbor TKIM-a. Duhovno obnovljeni studenti su nakon duhovne okrjepe imali upriličen ručak u dvorani u ugodnom društvu mladih volontera iz župe na čelu s njihovim župnikom don Ivicom Borasom i kapelanom don Ivanom Bijakšićem.

Ana-Marija Zloić, studentica

Izvor: Crkva na kamenu