Duhovna obnova za vjeroučitelje

Foto: Cnak

MOSTAR – Katehetski ured organizirao je 11. ožujka ove godine u Pastoralnom centru župa sv. Marka i sv. Luke, u crkvi Krista Dobrog Pastira, Cim – Ilići, korizmenu Duhovnu obnovu na kojoj je sudjelovalo 80 vjeroučiteljica i vjeroučitelja laika s područja hercegovačkih biskupija. Duhovnu obnovu vodio je fra Ivan Slišković, župni vikar župe Čitluk. Korizmeni je susret bio protkan osobnom i zajedničkom molitvom, duhovnim nagovorom, križnim putem i pokorničkim slavljem sa svetom ispovijedi koju su, uz voditelja, imali don Antonio Krešić i don Ivan Aničić. Vrhunac susreta bilo je euharistijsko slavlje s liturgijskom homilijom.
Fra Ivan je u svom razmišljanju govorio o Božjem milosrđu i ljubavi koja je temelj odnosa između čovjeka i Boga. Naglasio je kako se ta ljubav osobito očituje i zrcali u Božjem očinskom odnosu prema nama ljudima, u Božjoj riječi, njegovoj prisutnost i djelovanju u našemu životu, u darovanoj vjeri koja uvijek traži naš slobodan pristanak, bez ikakve prisile, te osoban odgovor vjere i predanja Bogu. Pozivajući se na riječi pokojnoga pape Benedikta XVI., naglasio je kako je vjera, uz Božji besplatan dar, ujedno i naš razuman i slobodan izbor. Ljudsku slobodu prikazao je kao temeljno obilježje ljudske naravi i dostojanstva, kršćanskog odgovara na Božji poziv koji je, u odnosu na neke druge religije, prepoznatljiv po kršćanskom životu, kršćanskim duhovnim i moralnim vrjednotama i konkretnim djelima ljubavi. Stoga je i naglasio da nema dobroga svećenika ili vjeroučitelja ako on ne živi svoju vjeru, ako nema milosrđa i ljubavi.
Na kraju korizmenoga susreta predstojnik Katehetskog ureda don Ante Pavlović zahvalio je fra Ivanu na vođenju duhovne obnove te župniku don Peri Miličeviću na gostoprimstvu u Pastoralnom centru u župama Cim – Ilići. U ozračju radosna susreta, razgovora i posnoga ručka, vjeroučitelji su posvjedočili iskustva duhovnog obogaćenja i zajedništva.

Z. Zekić

Izvor: Crkva na kamenu