Duhovno-kulturni susret “Posadašnjenje prošlosti, s vjerom i nadom u bolju budućnost”

Foto: Cnak

MOSTAR – Dekanatski ured Mostar i župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Nevesinje organizirali su 15. veljače u 19 sati duhovno-kulturni susret na temu “Posadašnjenje prošlosti, s vjerom i nadom u bolju budućnost”. Za ovu prigodu organizatori su pripremili i predstavili dvije knjige: Katolička Crkva u Fočanskom i Čajničkom kraju, izdana 2014. u povodu 100. obljetnice izgradnje crkve Srca Isusova u Foči i Katolička Crkva u Nevesinju i Gornjoj Hercegovini, izdana 2017. u povodu ponovne izgradnje crkve Velike Gospe u Nevesinju i 25. obljetnice biskupske službe msgr. Ratka Perića, biskupa mostarsko-duvanjskoga i apostolskoga upravitelja trebinjsko-mrkanskoga. Za ovu prigodu pripremljena je i izložba i katalog Župa Nevesinje – slikom i riječju, koji daje sažet pregled povijesti Katoličke Crkve i naroda prostrane župe u Nevesinju, od prvih pokušaja njezina osnutka do 2000. U nakladi župe Nevesinje, a uz potporu tiskare Suton sa Širokoga Brijega, knjige, izložbu i katalog priredili su i javnosti ponudili Anton Šarac i župnik don Ante Luburić.
Kao suorganizator i domaćin ovoga događaja na početku večeri sve prisutne u katedralnoj velikoj dvorani pozdravio je don Luka Pavlović, katedralni župnik i dekan. Don Luka je jedan od prvih koji je u poratnim godinama “probio” put do Nevesinja, kontaktirao s raseljenim župljanima i civilnim vlastima Općine kao tadašnji generalni vikar.
Program je vodio đakon don Josip Radoš koji je uz najave predstavljača čitao i kraće ulomke iz ovih dviju knjiga. O knjizi Katolička Crkva u Fočanskom i Čajničkom kraju ali i općenito o životu, stanovništvu i povijesti ovih krajeva govorio je doc. dr. sc. Marinko Marić, voditelj studija Povijest Jadrana i Mediterana na Sveučilištu u Dubrovniku, a rodom s Brštanika, župa Stjepan Krst.
Drugu knjigu Katolička Crkva u Nevesinju i Gornjoj Hercegovini predstavio je mr. sc. Nino Rotim, stručni savjetnik u Federalnom agromediteranskom zavodu u Mostaru, kojega obiteljski korijeni vežu za ovaj kraj.
Pastirsku riječ svima prisutnima uputio je i msgr. Ratko Perić, biskup, koji je govorio o vrijednosti ovakvih okupljanja i projekata kao što su ove dvije knjige i izložba jer su to jedini prikupljeni podatci o životu i djelovanju vjernika Fočanskoga, Čajničkoga, Nevesinjskoga i Gornjohercegovačkoga kraja kao i njihovih dušobrižnika. Površina župe Nevesinje iznosi 3633 km2, a kada se pridoda i prostor Gacka, koje teritorijalno pripada župi Trebinje i Trebinjskoj biskupiji, tada se dobiva površina pastoralne aktivnosti od 4369 km2.
Don Ante i gospodin Anton priredili su i prikazali nam u dvorani 34 panoa s vrijednim fotografijama i podatcima iz ovih krajeva te dopremili posebne eksponate ekskluzivno izložene za ovu prigodu. Među njima osobito mjesto zauzima zvono saliveno 1637. godine, teško 160 kg, koje je do svršetka 18. stoljeća stajalo na zvoniku prve katoličke crkve sv. Marije u Foči, a na kojemu je latinski napisano: Boga slavim, narod sazivam, mrtve oplakujem. Zvono je krajem 18. stoljeća preneseno na tek sagrađenu sahat-kulu, a kamen s crkve ugrađen u druge objekte. Krajem 19. stoljeća završilo je u Zemaljskome muzeju, a od 1968. godine nalazi se u muzeju “Stara Hercegovina” u Foči.
Tu su još izloženi i maketa katoličke crkve u Foči koja je izgrađena 1914., tijekom Drugoga svjetskog rata, točnije 1943. godine, znatno oštećena, a 1947. godine odlukom vlasti potpuno su uklonjene ruševine crkve. Zatim Matica krštenih, vjenčanih i umrlih za godinu 1897. katoličke vojne kapelanije Foča, molitvenici sačuvani u obiteljima fočanskih katolika, ulomci kamene plastike sa srednjovjekovne Gospine crkve u Foči, Rimski obrednik iz župne crkve u Nevesinju, ključ od glavnih vrata stare nevesinjske crkve i drugi predmeti.
Završnu riječ uputio je župnik nevesinjski don Ante Luburić istaknuvši kako im je želja bila zainteresiranoj publici, slikom i riječju, ponuditi uvid u samo jedan mali dio naše crkvene i narodne prošlosti, na njezinoj pastoralnoj jedinici koja se zove Župa Nevesinje sa sjedištem u Nevesinju. Zahvalio je Antonu Toniju Šarcu na suradnji oko ovih i drugih projekata, kao i svima ostalima koji na bilo koji način podupiru i pomažu obnovu života Katoličke Crkve i njezinu opstojnost na ovom prostoru.

Izvor: Crkva na kamenu