Ekumenska gesta u Beogradu

Portal Beogradske nadbiskupije od 4. prosinca 2016. donosi članak o tome kako je 2. prosinca prošle godine skupinu studenata Pravoslavnoga bogoslovskog fakulteta u Beogradu dr. Srboljub Ubiparipović, profesor liturgike na istom Fakultetu, predvodio u posjetu katoličkoj crkvi Krista Kralja. Tu su studenti sa svojim profesorom prisustvovali sv. Misi koju je slavio beogradski generalni vikar don Aleksandar Kovačević. Bila je to za studente praktična vježba iz predmeta Uvod i izvori kršćanskoga bogoslužja. Svrha je ovakvih vježbi i posjeta da se studenti upoznaju s kršćanskom tradicijom, s bogatom povijesnom baštinom i da razvijaju svijest o pluralnosti društva u kojem žive.
Nakon sv. Mise studenti su u pokrajnjoj crkvenoj dvorani slušali predavanje dr. fra Benedikta Vujice, bosanskoga franjevca, umirovljenoga profesora liturgike na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, a sada gvardijana u franjevačkom samostanu u Beogradu. Predavač je govorio o povijesti, teološkoj i liturgijskoj, sv. Mise. Studenti su postavljali pitanja i u vezi sa sv. Misom i s Katoličkom Crkvom općenito. A fra Benedikt odgovarao.
Ovakve kršćanske geste pomažu iscjeljenju naše ranjene ekumene. U njima se može čitati dobrohotnost, otvorenost, volja za većim upoznavanjem i to upravo na liturgijskom području. Ovakvi nas susreti raduju i izgrađuju. Kamo sreće kada bi ih bilo više i s jedne i s druge strane.

Izvor: Crkva na kamenu