Ekumenski patrijarh i ekumenski biskup

Foto: pozeska-biskupija.hr

Požega, 28. siječnja 2021. – Na portalu Požeške biskupije čitamo vijest da je ekumenski patrijarh Bartolomej čestitao Božić msgr. Antunu Škvorčeviću, požeškom biskupu, predsjedniku Vijeća za ekumenizam i dijalog pri HBK. Nakon posjeta požeškoga biskupa Antuna Škvorčevića ekumenskom patrijarhu Bartolomeju na njegov poziv u Carigradu 2017. godine, patrijarh i biskup redovito izmjenjuju čestitke za Božić i Uskrs. Ovih dana biskup je Škvorčević primio od patrijarha Bartolomeja čestitku, iz koje navodimo odlomak:
“Primivši Vašu dragu čestitku s blagdanskim željama, žurno Vam upućujemo izraze naše srdačne zahvalnosti i poštovanja, te Vam uzvraćamo našim najtoplijim pozdravima ovog svečarskog doba.
Zahvaljujemo Svemogućem što nam je omogućio razmijeniti čestitke za Božić i Novu godinu i u ovim mučnim i teškim vremenima, koja nas podsjećaju da je sve u rukama našega ljubljenog i milosrdnog Boga.
S vjerom i pouzdanjem u božansku Dobrostivost našega Gospodina, nismo odgodili slaviti ove blagdane, vjerno obdržavajući zdravstvene mjere koje su propisale mjesne i svjetske vlasti, kako bi Krist ‘koji sve prosvjetljuje i posvećuje’ svojim svjetlom i dalje mogao obasjavati čovječanstvo i blagosloviti novu godinu.
Jednako tako, usrdno zazivajući Liječnika duše i tijela da ublaži bol i patnju prouzročenu trenutnom pandemijom, molimo da 2021. godina donese zdravlje, dobro raspoloženje i mnoge uspjehe.
Sada kad smo ponizno proslavili božansko Bogojavljenje našega Gospodina, i nakon što smo molili za posvećenje vode i svega stvorenja, podjeljujemo Vam naš Patrijarhalni blagoslov i upućujemo bratske molitve – iz neugasivog Fanara – da Gospodin svojim svjetlom obasja Vas, Vašu službu i Vaše vjerno stado. Za Vašu Preuzvišenost gorljivi molitelj pred Bogom
† Bartolomej
nadbiskup Carigrada-Novog Rima
i ekumenski patrijarh.”
* Tako se liječi Ranjena ekumena.

Izvor: Crkva na kamenu