Euharistijsko slavlje na početku Akcije “Tjedna solidarnosti 2023.”

Foto: Cnak

ALADINIĆI – Na Treću korizmenu nedjelju, 12. ožujka 2023., u 10 sati, svečanim euharistijskim slavljem u župi Svih Svetih u Aladinićima (Trebinjsko-mrkanska biskupija) obilježena je Akcija Hrvatskoga Caritasa “Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini”. Ova sveta Misa bila je početak Akcije Tjedna solidarnosti, od 12. do 19. ožujka 2023., koju je Crkva u Republici Hrvatskoj povjerila Hrvatskom Caritasu, a koju od 2007. godine organizira i provodi u suradnji s Caritasom Bosne i Hercegovine. Ovom suradnjom Caritasa nastoji pomoći najpotrebnijima i najugroženijima u Bosni i Hercegovini. Euharistijskom slavlju predsjedao je domaćin mostarski biskup mons. Petar Palić, a propovijedao je predsjednik Hrvatskoga Caritasa varaždinski biskup mons. Bože Radoš uz koncelebraciju dosadašnjeg kotorskog i novoimenovanog porečko-pulskog biskupa mons. Ivana Štironje. U koncelebraciji su bili i generalni vikar hercegovačkih biskupija mons. Nikola Menalo, ravnatelj Caritasa biskupija Mostar-Duvno Trebinje-Mrkan don Željko Majić, ravnatelj Caritasa Bosne i Hercegovine mons. Tomo Knežević, ravnatelj Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Mirko Šimić, ravnatelj Caritasa biskupije Banja Luka mons. Miljenko Aničić te župnik don Marin Krešić. Na euharistijsko slavlje u župu Svih Svetih u Aladinićima došla je delegacija Hrvatskoga Caritasa: predsjednik varaždinski biskup mons. Radoš, ravnatelj fra Tomislav Glavnik i po prvi put djelatnici Središnjice Hrvatskog Caritasa sa sjedištem u Zagrebu. Na početku svete Mise obratio se i sve okupljene pozdravio voditelj biskupijskoga Caritasa don Željko Majić.
U uvodu u euharistijsko slavlje okupljenima je riječi dobrodošlice u župnu zajednicu Aladinići uputio ovogodišnji domaćin biskup Palić. Okupljena župna zajednica svojom molitvom i svojom pjesmom Bogu je zahvaljivala za ovaj dana, za dobre i plemenite ljude spremne da pomognu potrebnima u Bosni i Hercegovini. Naglasio je kako je Trebinjsko-mrkanska biskupija, u kojoj se slavila ova Misa, najstarija biskupija na ovim prostorima koja je prošle godine proslavila 1000 godina od prvog pisanog spomena.
Propovijed varaždinskoga biskupa i predsjednika Hrvatskoga Caritasa mons. Bože Radoša bila je prožeta mislima korizmenoga vremena, ali isto tako mislima iz poruke za ovogodišnju Akciju Tjedna solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini.
Euharistijsko slavlje u Aladinićima okupilo je djelatnike svih Caritasa u BiH, a koji su po prvi put s predstavnicima Hrvatskoga Caritasa, župne zajednice i župnoga zbora sudjelovali u oblikovanju euharistijskoga slavlja. Svoj doprinos animiranja svih dobročinitelja u Republici Hrvatskoj dao je izravni radio i televizijski prijenos i drugi pripremljeni i snimljeni animacijski prilozi o djelovanju Caritasa hercegovačkih biskupija Hrvatske radiotelevizije, a koje su izravno ili sadržano preuzimale televizijske i radio kuće iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, posebno RTV Herceg Bosna.
Na kraju svete Mise sve je pozdravio i svima zahvalio župnik župe Aladinići don Marin Krešić uz želju da nam svima ovaj korizmeni hod prema Uskrsu bude plodonosan.
U ovoj župi Svih Svetih upriličena je dvodnevna duhovna obnova, 2. i 3. ožujka, za sve one koji su željni duhovnoga rasta. Župnik don Marin Krešić pozvao je don Marka Majstorovića, župnika župe Uzašašća Gospodinova iz Novoga Travnika za voditelja ove korizmene duhovne obnove. Istovremeno je upriličena mogućnost primanja sakramenta pomirenja, te su mnogi vjernici skrušeno pristupili pomirenju sa svojim Gospodinom.

Izvor: Crkva na kamenu