Evanđelist koji je po mnogočemu poseban

Foto: Cnak

ILIĆI – Župa svetoga Luke u Ilićima proslavila je blagdan svoga nebeskog zaštitnika sv. Luku 18. listopada svetom Misom u 18 sati u župnoj crkvi Dobroga Pastira. Za taj dan župa zajedno sa svojim župnikom don Ivanom Perićem pripremala se kroz trodnevnicu koja je započela svetom Misom u nedjelju, 15. listopada, u 18 sati. Zbog velikoga broja prijavljenih za životnu ispovijed, koja je bila predviđena drugi i treći dan trodnevnice (ponedjeljak i utorak) u popodnevnim satima, vjernici su imali priliku ispovjediti se i na sam dan proslave sv. Luke, i prijepodne i poslijepodne. Nakon svete Mise bilo je klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom uz prigodnu meditaciju. Trodnevnicu, kao i svečanu svetu Misu proslave sv. Luke predvodio je don Ivan Miškić, poznati ispovjednik i voditelj duhovnih vježbi u Hrvatskoj i BiH. Prve i treće večeri trodnevnice misno slavlje pratio je VIS Providenza a druge večeri župni zbor Dobri Pastir.
U koncelebraciji s don Ivanom predvoditeljem i don Ivanom župnikom bili su još svećenici don Luka Pavlović, don Mihovil Zrno, don Radoslav Zovko, fra Bože Milić i don Ivan Bijakšić. Misno slavlje pratio je pjevanjem župni zbor Dobri Pastir pod ravnanjem prof. Marine Bazina i uz orguljsku pratnju Silvije Carabet, a Radio Marija prenosio je uživo ovu proslavu, tako da su i vjernici, koji nisu mogli doći, mogli slušati i preko radio valova sudjelovati na misnome slavlju.
Na kraju euharistijskoga slavlja župnik don Ivan zahvalio je propovjedniku, svećenicima, zboru i svima koji su sudjelovali u organizaciji proslave sv. Luke, čestitavši svojim župljanima njihova nebeskog zaštitnika. Vjernici su druženje nastavili i nakon svete Mise ispred crkve uz razgovor, pjesmu i hranu koju su pripremile vrijedne ruke župljanka ove župe.
Kada se govori o posebnosti evanđelista i načinu na koji su prikazali iste događaje koje su doživjeli ili čuli, sv. Luka je po mnogočemu poseban. Sv. Luku naziva se “evanđelistom Blažene Djevice Marije” jer je jedino on opisao događaje Navještenja, jedini donosi hvalospjev “Veliča” i upravo ga se zbog njegova detaljnog opisa naziva umjetnikom koji je napravio Gospin portret. Također nazivaju ga “evanđelistom milosrđa” jer jedini Luka piše prispodobu o milosrdnom ocu. Upravo je ta prispodoba mnoga srca dovela do obraćenja. Za neke je sv. Luka “evanđelist ljubavi” jer jedini on donosi prispodobu o dobrom Samaritancu. Luka nije pisao samo o tomu što je Isus činio dok je bio na zemlji nego piše i Djela apostolska opisujući ono što je slijedilo nakon Isusova uskrsnuća, opisujući djelovanje Duha Svetoga u Crkvi.

Izvor: Crkva na kamenu