Gdje su danas Božji Ilije?

Foto: Cnak

U Karmelu sv. Ilije na Bušku jezeru svečano je proslavljen 20. srpnja 2023. zaštitnik sv. Ilija. Misno slavlje u 11 sati predvodio je mostarsko-duvanjski biskup dr. Petar Palić u koncelebraciji s 15 svećenika među kojima su bili svećenici karmelićani na čelu s priorom o. Jakovom Kuharićem. Najprije je obavljena procesija s manjim kipom sveca zaštitnika, a zagovornu molitvu izmolio je ispred velikoga kipa u dvorištu biskup Petar. Litanije je pjevajući predmolio o. Jakov Mamić nakon što je gotovo sve godine od podizanja Karmela to s radošću činio don Joko Blažević (iz sela Pasič, umro 26. 3. 2023. kao župnik Gabele i Gorice-Struga). Pjevanje za vrijeme ovoga slavlja predvodili su pjevači Župnoga zbora iz Prisoja pod vodstvom Josipe Bošnjak.
Biskup Petar u propovijedi je istaknuo više činjenica iz života proroka Ilije. Otpočeo je s olujnim vremenom koje je zahvatilo mnoge naše krajeve, a u nekima od njih bilo je i štete. Među mnoštvom starozavjetnih svjedoka, “oblakom svjedoka” (Heb 12,1) nalazi se i Ilija, čiji je život potpuno povezan s Bogom. Sve što je učinio za svoj narod sa snažnim svjedočenjem o svome Bogu poganskoj kraljici Jizebeli i njezinim lažnim prorocima djelo je Jahve, Boga koji je u prorokov život unišao po tihom i blagom lahoru. On je čovjek molitve, ustrajnosti i živoga razgovora sa svojim Bogom, što je i svima nama vjernicima veliki poticaj i uzor da se odazovemo, te i mi tako činimo u svome darovanom vremenu u ovozemaljskom prolaznom životu nadajući se vječnome nebeskom životu.
Biskup se upitao gdje su danas Božji Ilije. “Danas je pravo pitanje: Jesmo li ti i ja voljni učiniti ono što je potrebno da mi budemo Božji Ilije? Jesmo li voljni učiniti ono što je potrebno da bismo održali život molitve, život poslušnosti i život ustrajnosti? Ako u našem srcu odjekuje odgovor ‘da’, onda učimo od onoga koji je uzor molitve, poslušnosti i ustrajnosti preko križa do uskrsnuća. Učimo od Isusa Krista, svoga Spasitelja i Otkupitelja kojemu je Ilija bio samo blijeda slika.”
U ovoj svetoj Misi pristupilo je pričesti poveći broj vjernika, što je pokazateljem da su se kroz duhovnu trodnevnicu pripremali za susret s Isusom kako primanjem Tijela Kristova, tako i njegove svete evanđeoske riječi. Prve dvije večeri predvoditelj je bio karmelićanski mladomisnik o. Jakov Milić, a treće večeri Misu s prigodnom propovijeđu predvodio je pavlinski mladomisnik o. Vinko Vuković, čijega je roda karmelićanski brat Vlado Vuković koji djeluje već dulje razdoblje u tome buškoblatskom Karmelu. Sve poticajne riječi ove dvojice mladomisnika mogu se usporediti s ovim starozavjetnim riječima proroka Ilije: “Gorljivo sam revnovao za Gospodina, Boga nad vojskama” (1 Kr 19,10). Mi bismo mogli reći da gorljivo revnujemo za svoga Boga u ovome svome životnom hodu ovim svijetom. Uvijek se u sumrak treće večeri trodnevnice narod sabire oko zapaljenoga svitnjaka kako bi ostala vrlo upečatljiva slika plamena Božjega koji nas zahvaća i vodi prema punini života.
Spomenimo i to da je dio Zbora mladih iz Rašeljaka pjevao za vrijeme Mise prve večeri, a dvije djevojke, Manuela i Anamarija Kovač, druge i treće večeri.

Izvor: Crkva na kamenu