Gorljivošću i borbenošću do očuvanja prave vjere

Foto: Cnak

KRUŠEVO – Svoga nebeskog zaštitnika sv. Iliju Proroka proslavila je 20. lipnja župna zajednica u Kruševu. Misno slavlje bilo je u 11 sati među stećcima u predivnom prirodnom okružju gdje je započeta gradnja vanjskoga oltarišta upravo za ovakva župna događanja. U procesiji su se iz crkve uputili ministranti i velik broj svećenika, predvođeni župnikom don Ljubom Planinićem i predvoditeljem ovoga misnog slavlja fra Mladenom Rozićem, župnikom iz Bukovice u duvanjskome dekanatu. U pozdravu prije svete Mise don Ljubo je istaknuo kako su i fra Mladenovi predci iz Kruševa, točnije sa Sretnica, te da tako i on pripada mnogobrojnim duhovnim zvanjima iz ove župe od Rozića i Kordića, počevši od fra Ivana Rozića, mučenika, kojega je turski kadija osudio na smrt, te je mučen i obješen kod Vrgorca 1575. godine.
Fra Mladen se u propovijedi osvrnuo na današnje društvo i probleme s kojima se susrećemo te postavio proroka Iliju kao uzor i pravoga stožernika današnjim obiteljima. Ilija se svojom borbenošću i aktivnom zauzetošću borio protiv nametanja i širenja poganske vjere, koja je, predvođena kraljem i kraljicom Ilijina vremena, progonima i ubijanjima, prijetila istisnuti vjeru u pravoga Boga. U tom je smislu Ilijino vrijeme vrlo blisko današnjem, pa nam taj starozavjetni svetac itekako može biti i sada uzor i putokaz kako se boriti za očuvanje vjere i istinskih vrijednosti u našim kršćanskim obiteljima koje su, na žalost, na udaru raznih “pomodarstava”.
Župljani župe sv. Ilije Proroka u Kruševu za proslavu svoga zaštitnika pripremali su se kroza Srpanjske pobožnosti, kako to njihov župnik don Ljubo organizira svake godine. Srpanjske pobožnosti, uoči Blažene Djevice Marije – Gospe Karmelske i proroka Ilije započele su 11. srpnja. Sve pobožnosti su povodom Godine milosrđa bile obogaćene temom o milosrđu Božjem i milosrđu među ljudima. Pobožnosti su započinjale u 18,30.
Za ovu godinu pozvali su četvoricu svećenika da svaki od njih ima tematsku cjelinu s kojom može u Misama i u propovijedima slaviti misno slavlje: fra Marinka Šakotu, župnika u Međugorju, don Josipa Čulu, kapelana u katedralnoj župi u Mostaru, don Ivu Šutala župnika u Studencima i fra Mladena Rozića župnika u Bukovici. Fra Marinko je slavio Misu prva tri dana Srpanjskih pobožnosti, don Josip Čule druga tri dana, don Ivo Šutalo treća tri dana. Don Josip je predvodio misno slavlje na Gospu Karmelsku.
Ove godine program “Ilindanske večeri – Zemlja Hercegovina” organiziran je u nedjelju 17. srpnja u 20 sati u župnoj dvorani “Nadbiskup Čule”. Program kulturno-zabavne večeri ispunile su sekcije Kulturno-umjetničkoga društva Kruševo i župni zborovi: Ilijini anđeli, klapa Studenac, zbor Fontes, te samostalni pjevači.

Izvor: Crkva na kamenu