Gospin kip svečano postavljen na zvonik obnovljene crkve

IRAK – U kolovozu 2014. godine teroristi Islamske države opustošili su kršćanske gradove na sjeveru Iraka, a među brojnim uništenim crkvama bila je i ona u Karakošu, gradu u Dolini Ninive u kojemu je živjela najveća kršćanska zajednica. Kršćani su prognani, kipovi svetaca uništeni, a crkve spaljene. Unatoč svemu, vjera iračkih kršćana nije malaksala, a nakon povratka na svoja ognjišta uslijedila je obnova domova, ali i uništenih crkava. A ovih je dana u Karakošu bilo osobito svečano. Najviši crkveni zvonik u Dolini Ninive dobio je natrag svoj veličanstveni kip Blažene Djevice Marije. “Zvonik ove crkve najviši je u Dolini Ninive, a uništen je u vrijeme oslobađanja ovih krajeva. Ostao je samo dio zvonika. Sada smo na njega odlučili postaviti kip Naše Gospe, kao što smo to učinili u Karamlešu”, kazao je u razgovoru za AsiaNews o. Paul Thabit Mekko, mjesni župnik, dodavši kako je kip djelo lokalnog umjetnika Thabita Michaela, čiji kip krasi i crkve u Bagdadu i Mosulu. “Thabit Michael nije samo umjetnik, nego istinski kršćanin odan svojoj domovini koju želi oživjeti svojim djelima”, dodao je o. Mekko.
Velika radost i ohrabrenje za iračke kršćane, koji i dalje prolaze kroz teška vremena nesigurnosti, predstavlja i skori posjet pape Franje. Podsjetimo, iz Vatikana je 7. prosinca prošle godine službeno objavljeno da će papa Franjo u svome trodnevnom apostolskom putovanju posjetiti Irak od 5. do 8. ožujka 2021., te će tom prigodom pohoditi glavni grad Bagdad, Ur, Mosul i Karakoš. “Vjerujemo da će Papin posjet Iraku obnoviti nadu u našem narodu jer još uvijek živimo u strahu”, kazao je kardinal Sako, nadbiskup Bagdada, dodavši da Papin pohod u Irak smatra prilikom za preporod zemlje, ali i svojevrsnim “novim Božićem” za Irak. “Papa ne dolazi u Irak turistički ili na nekakvo luksuzno putovanje, nego na hodočašće, noseći poruku utjehe u ovom vremenu neizvjesnosti”, upozorava kaldejske katolike kardinal Sako.
Patrijarh Sako uvjerenja je da će Papin dolazak donijeti mir i dijalog među tamošnje stanovništvo, koje je opterećeno unutarnjim podjelama i višegodišnjim nasiljem. Iračani su nacija rastrgana unutarnjim sukobima, ali i kao zemlja suočava se s višegodišnjim sigurnosnim problemima duž gotovo cijele svoje državne granice prema najbližim susjedima. Posljednjih godina u fokusu je iračka sjeverozapadna granica sa Sirijom, ali i s drugim državama poput Turske na sjeveru, zbog neriješena kurdskog pitanja. O starim iračkim neprijateljstvima s Iranom, te potom i s Kuvajtom, ne treba ni govoriti. S druge strane, doslovno u svome dvorištu, u gradu Mosulu na sjeveroistoku zemlje je od 2014. do 2017. godine bilo središte tzv. Islamske države, a koja je za sobom u masovnim, neoznačenim, grobnicama ostavila na tisuće leševa, te uništila mnoge civilne i vjerske objekte.
Pripreme za Papin apostolski pohod Iraku u punom su zamahu, obnovljene su mnoge crkve i drugi vjerski objekti, a dio priprema predstavlja obnova crkve Bezgrešnoga Začeća Blažene Djevice Marije u Karakošu na koju je postavljen Gospin kip.

Izvor: Crkva na kamenu