Gostovao zbor studenata Teološko-katehetskoga instituta

Foto: Cnak

MOSTAR – BRIJEŠĆE – Mješoviti zbor studenata Teološko-katehetskoga instituta iz Mostara, pod vodstvom prof. Nike Luburića, gostovao je u petak 12. svibnja 2017. u sarajevskoj prigradskoj župi Briješće. Pjevače studentskoga zbora s njihovim voditeljem pozvao je i ugostio župnik te župe i glavni urednik Katoličkog tjednika vlč. Josip Vajdner. Toga je dana župa Briješće slavila svoj patron, blagdan sv. Leopolda Mandića. Radi toga je župnik pozvao pjevače studentskoga zbora kako bi oni svojim pjevanjem uljepšali misno slavlje i patron župe. Zna se, da je i župnik, kao student teologije, pjevao i svirao u bogoslovskim i studentskim zborovima i to vrlo uspješno.
Pjevači zbora, pod vodstvom prof. Luburića, toga su dana pjevali na svečanoj svetoj Misi koju je predslavio vrhbosanski nadbiskup, metropolit Vinko kardinal Puljić u suslavlju biskupa iz Klagenfurta mons. Aloisa Schwarza, koji je prigodom proslave župnoga blagdana vjernicima uputio svoju pastirsku riječ. U koncelebraciji su bili župnik Vajdner i drugi svećenici Vrhbosanske nadbiskupije.
Župna je crkva toga dana bila dobro posjećena, iako je velik broj župljana tijekom prošloga rata zbog ratnih opasnosti i nakon rata napustio župu, jer su vjernici, štovatelji sv. Leopolda, toga dana iz okolnih sarajevskih župa hodočastili na zavjet sv. Leopoldu kako je to, zapravo, običaj od osnutka te župe.
Župa Briješće osnovana je 1984. godine odvajanjem od župe Stup. U vrijeme osnivanja župe bilo je oko 600 vjernika. Prije rata župa je brojila oko 900 vjernika. Zbog poznatih ratnih događanja počelo je iseljavanje katolika. Župa danas broji 252 župljanina u oko 100 obitelji. Sada kad je proces iseljavanja katolika zaustavljen, vrijeme je da se broj katoličkih vjernika u Sarajevu i Briješću stabilizira. Broj mladih u toj župi nudi tu nadu i optimizam.
Velika zasluga za opstanak Hrvata katolika u ovoj župi pripada svakako prijašnjim župnicima, ali i domaćem sinu ove župe, sadašnjem župniku vlč. Vajdneru. Hrvatski katolički narod i danas očekuje jednaku podršku svojih župnika i drugih crkvenih struktura, kao i do sada, u svim župama Vrhbosanske metropolije, kako bi ostao konstitutivan na svojim povijesnim, tisućljetnim prostorima u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Niko Luburić

Izvor: Crkva na kamenu