Hercegovački novoređenici

Foto: Cnak

 

MOSTAR – Na svetkovinu sv. Petra i Pavla, 29. lipnja, u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve biskup Ratko Perić zaredio je trojicu novih svećenika. Zaređeni su: don Ante Jukić iz župe Posušje, don Antonio Krešić iz župe Hrasno i don Mate Pehar iz mostarske katedralne župe. Uza sve mjere o okupljanju i razmaku jednih od drugih, okupili su se svećenici, najuža rodbina i prijatelji kako bi sudjelovali na ovome svečanom misnom slavlju. Nakon što je generalni vikar don Željko Majić predstavio kandidate, biskup Ratko izgovorio je propovijed u kojoj je, između ostaloga govorio o sv. Petru i Pavlu koje je, kako reče Biskup, Rim “ubio”, a oni su kasnije taj grad “osvojili”. “Vi ste kao propovjednici Kraljevstva Božjega pozvani nastupati jasnim sadržajem i odlučnim glasom braneći i brinući se da se provode Božje zapovijedi i Božji nauk pa i po cijenu života” te je još naglasio: da se ne klanjamo nikakvoj “zlatnoj teladi” nego samo Bogu; da je Isus pravi Bog od pravoga Boga; da je Kristovo kršćanstvo religija koja donosi vječno spasenje; da je Presveta Euharistija istina prvoga reda naše vjere; da je Sveto Pismo Božja riječ; da se novo stvorenje i čovječanstvo stvara isključivo po Očevu planu; da je valjana sakramentna ženidba “veliko otajstvo” a ne samo ljudski dogovor; da vjekovni dar celibata pripada svećeničkoj službi ne samo kao prikladan nego i kao bitan, ontološki način života; da u Crkvi ne želimo protestantizaciju koja vodi rasulu i vjere i vjernika, jer njih kao kršćanske zajednice Katolička Crkva ne priznaje Crkvom u pravom smislu riječi.
Litanije je pjevao don Ivan Bijakšić, te su svi okupljeni kleknuli a kandidati se prostrli u molitvi ispred oltara. Biskup je polaganjem ruku i posvetnom molitvom kandidatima podijelio sakrament svetoga reda prezbiterata. Liturgijsko pjevanje predvodio je katedralni zbor “Marija”. Svećeničko ređenje iz mostarske katedrale u izravnom prijenosu pratila je Radiotelevizija Herceg Bosne.
Sutradan, na spomendan Prvomučenika Rimske Crk­ve, 30. lipnja, u župi sv. Petra i Pavla pomoćni banjolučki biskup msgr. Marko Semren, po dopuštenju mjesnoga biskupa Ratka Perića, zaredio je četvoricu đakona Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM za prezbitere. Zaređeni su: fra Zlatko Ćorić iz mostarske župe Sv. Ivana Apostola i Evanđelista, fra Renato Galić iz župe Široki Brijeg, fra Stipe Rotim iz župe Posušje i fra Lovre Šimić iz župe Grude. Ređenje je bilo dogovoreno najprije u Slanome u sklopu proslave 600. obljetnice franjevačke samostanske crkve, ali je zbog novonastale situacije s virozom ređenje bilo u Mostaru. U suslavlju sa zarediteljem biskupom Semrenom u koncelebraciji su bili provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko, župnik fra Bože Milić, župnici iz župa odakle dolaze ređenici i još pedesetak svećenika. Vjernici, rodbina i prijatelji ispunili su crkvu, pobožno sudjelovali i pratili, a župni zbor “Sv. Cecilija” uz orgulje skladno je krasio pjevne dijelove Mise. Nakon što je poslije misnih čitanja tajnik Provincije fra Stanko Ćosić predstavio ređenike pročitavši njihove životopise, i nakon što je zajamčeno da ih kršćanski puk koji je pitan i odgovorne osobe koje su izrazile svoje mišljenje smatraju dostojnima, biskup Semren uputio je prigodnu homiliju.
Na kraju svete Mise okupljenima se obratio provincijal fra Miljenko čestitavši novoređenicima i njihovim obiteljima, a gvardijan fra Danko zahvalio je svima koji su na bilo koji način pripomogli da ovo svečano misno slavlje prođe u što svečanijem ozračju.

 

Izvor: Crkva na kamenu