Heroj duha okrunjen aureolom svetosti

Foto: CNAK

VIR – Župna zajednica u Viru svečano je 23. travnja 2016. proslavila svoga nebeskoga zaštitnika sv. Juru, mučenika. Misno slavlje s početkom u 11 sati predvodio je fra Gabrijel Mioč iz Tomislavgrada u koncelebraciji s još 13 svećenika na čelu s dekanom Posuškoga dekanata i župnikom u Posušju fra Mladenom Vukšićem. Virski župnik don Ilija Drmić pozdravio je na početku misnoga slavlja sve prisutne vjernike, napose 11 ovogodišnjih prvopričesnika čije su sličice u cvijeću ispred oltara, svu braću svećenike, te posebno predvoditelja slavlja fra Gabru koji ove godine navršava 50. obljetnicu svećeništva. Nakon što je sve nazočne predvoditelj uveo u svetu Misu, obavljena je procesija, mimohod, obišašće oko crkve s kipom sv. Jure, zastavom i uz pjevanje litanija, te je na kraju ovoga čina uslijedio blagoslov puka po zagovoru sv. Jure.
Fra Gabro je u propovijedi najprije rekao da se naš narod u prošlosti i sadašnjosti znao diviti herojima koje su pjesnici opjevali u junačkim pjesmama, a još više herojima duha čiji su životi okrunjeni aureolom svetosti. Među tim svecima Crkve jest i mučenik sv. Jure, koji je mučenički preminuo u Palestini ili Nikomediji 23. travnja 303. u vrijeme progona cara Dioklecijana. Već u 4. st. izgrađene su crkve u Siriji posvećene njemu. Na otoku Cipru je 60 svetišta u čast sv. Jure, a u Egiptu mu je posvećeno 40 crkava i 3 samostana. U Carigradu mu je crkvu dao podignuti rimski car Konstantin I. Veliki, koji je samo 10 godina poslije smrti sv. Jure dodijelio Crkvi slobodu 313. god. Zaštitnik je Engleske, Portugala, Armenije, Katalonije i Litve, a država Georgija dobila je ime po ovome svecu. Simbolika pobjede sv. Jure nad sedmoglavim zmajem predstavlja pobjedu nad nemani zastrašujućih i opasnih svojstava, odnosno pobjedu nad sedam smrtnih grijeha. U Hrvata se sv. Juru zaziva u pomoć u raznim opasnostima. Nakon toga govorio je i o mučenicima Hrvatima kojima je simbol bl. Alojzije Stepinac.
Dobar broj župljana obavio je trodnevnu duhovnu pripravu za ovu proslavu svoga zaštitnika. Na sam dan proslave zaista se sabrao lijep broj vjernika, među kojima su bili i oni iz Posušja, Vinjana, Zagorja, Ričica i Vinice. Misno slavlje pratio je Mješoviti župni zbor pod vodstvom studentice Petre Galić.

Izvor: Crkva na kamenu