Hilarion: Mi smo krivi zbog događaja u Ukrajini

Ruski prigovor

RISU – UA, 14. prosinca 2020. Ravnatelj Odsjeka za vanjske crkvene odnose Moskovskoga patrijarhata, volokolamski mitropolit Hilarion Alfejev, priznao je udio Moskovskoga patrijarhata u intervenciji Carigradskoga patrijarhata “u crkveni život Ukrajine”. “Mislim da dio krivnje leži na nama i moram priznati da smo napravili veliku pogrješku”, ironično se potužio Mitropolit u intervjuu koji su 14. prosinca objavile grčke novine u Ateni Kathimerine (Dnevnik), a prenijele mnoge agencije, među njima i vatikanski Sismografo.
Stalni član Sinoda Ruske Pravoslavne Crkve protumačio je da se o autokefaliji razgovaralo tijekom priprema za Svepravoslavni sabor koji se održao na Kreti 2016., ali “o toj temi nije postignut dogovor”. “Praktički smo se složili da autokefalija više ne će biti priznavana samo odlukom Ekumenskoga patrijarha i da će davanje diplome autokefalije biti moguće samo u suglasju svih mjesnih Crkava”, rekao je Mitropolit. “Patrijarh Bartolomej poslao je pisma partikularnim Pravoslavnim Crkvama s prijedlogom da se tema autokefalije ukloni s dnevnoga reda i održi Svepravoslavni sabor. To je bila naša velika pogrješka.”
Mitropolit Hilarion primijetio je da je u to vrijeme (na predsabornom sastanku u Chambesyju u Švicarskoj) Moskovski patrijarhat “vjerovao” patrijarhu Bartolomeju, koji je javno rekao da “mitropolita Onufrija priznaje kao jedinoga kanonskog poglavara pravoslavlja u Ukrajini”.
“To su bile njegove riječi i mi smo im povjerovali. Mislili smo: ako tako kaže Ekumenski patrijarh, trebali bismo održati Sabor kako nam je obećano i nastaviti raspravljati o temi autokefalije”. “Naša je pogrješka što mu nismo smjeli vjerovati”, rekao je predstavnik RPC-a Hilarion.

Izvor: Crkva na kamenu