Hoće li Kiril izopćiti Bartolomeja?

Foto: Cnak

Settimananews.it – 7. listopada 2021. – Lorenzo Prezzi donosi vijest da bi moskovski patrijarh Kiril mogao izopćiti carigradskoga ekumenskog patrijarha Bartolomeja. Službeno izopćenje patrijarha Bartolomeja i onih hijerarhâ koji ga slijede u priznavanju autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne Crkve očekuje se od Svetoga Arhijerejskog Sabora Moskovskoga pravoslavnog Patrijarhata. Sabor je bio zakazan za studeni 2021. Euharistijsko zajedništvo s Carigradom već je prekinuto s ruske strane početkom 2019. godine, kada je patrijarh Bartolomej 5. siječnja, uoči pravoslavnoga Božića, izdao povelju priznanja autokefalnosti Pravoslavne Crkve u Ukrajini. Bartolomej, ekumenski patrijarh, više se ne spominje u Liturgiji u crkvama Moskovskoga patrijarhata.
U govoru 16. rujna patrijarh Kiril rekao je: “Sljedeći Arhijerejski Sabor Ruske pravoslavne Crkve ocijenit će ono što se događa u pravoslavnom svijetu i, ako se svidi Duhu Svetomu i okupljenim episkopima, donijet će rezoluciju naše Crkve u odnosu na čine koje je poduzeo Carigrad.”
Međutim, oluja koja se zakovitlala priznanjem ukrajinske crkvene autokefalnosti 2019. pretvara se u uragan, koji bi za pristaše Moskve mogao imati razmjere i težinu raskola Istoka i Zapada iz 1054. godine. U tom smislu navode se riječi i bačkoga episkopa Irineja Bulovića: “Ako se sukob vremenski produlji, novi će raskol na žalost biti neizbježan kao što je bio onaj u 11. stoljeću. A krivnja će pasti na one koji su ga izazvali.” Bartolomejeva nazočnost u Kijevu od 20. do 24. kolovoza 2021. (Cnak, 10/2021., str. 32) posljednja je kap koja se prelila preko čaše, a što je Kiril istaknuo kao “grješan i neshvatljiv posjet carigradskoga patrijarha Kijevu kao i njegovu koncelebraciju s raskolnicima”. A mitropolit Hilarion, predstojnik Odjela za vanjske odnose Moskovskoga patrijarhata, izjavio je: “Posjet me podsjeća na riječi iz Ivanova Evanđelja: ‘Tko ne ulazi u ovčinjak kroz vrata, nego negdje drugdje preskače, kradljivac je i razbojnik’ (Iv 10,1). Ukratko, nerazuman i sramotan izbor.” Tako Moskva prema Carigradu.

Izvor: Crkva na kamenu