Hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja u Lurd

Foto: IKA

LOURD – Vojni ordinarijat u RH i ove je godine organizirao hodočašće u marijansko svetište Lurd u Francuskoj. Dvadeset i sedmo hodočašće hrvatske vojske, policije i branitelja započelo je 14. svibnja okupljanjem u zagrebačkom Sigetu i svetom Misom u crkvi Uzvišenja Svetoga Križa. Tijekom osmodnevnog hodočašća (14.-21. svibnja) hrvatski su se vojnici, policajci i branitelji uključili i u 61. međunarodno vojno hodočašće. Geslo hodočašća je “Traži mir i za njim idi”. Vojno hodočašće u Lurd su prije 61 godinu započeli francuski i njemački vojnici, okupivši se nakon Drugoga svjetskog rata, u molitvi za mir.
Misno slavlje u crkvi Uzvišenja Svetoga Križa na Sigetu predvodio je vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj msgr. Jure Bogdan, u koncelebraciji s generalnim vikarom i koordinatorom hodočašća don Markom Medom i dvadeset i tri vojna i policijska kapelana. Na kraju misnoga slavlja biskup Bogdan je nad hodočasnicima izmolio blagoslovnu molitvu. Potom se hodočasnička kolona autobusima uputila prema graničnom prijelazu Bregana i dalje prema Francuskoj. Sljedeća je postaja hodočašća na putu prema Lurdu nekadašnje papinsko središte grad Avignon.
U ponedjeljak ujutro, 20. svibnja 2019., prije povratka u Hrvatsku, hodočasnici su u Lurdu slavili svetu Misu pred Spiljom ukazanja. Euharistijsko slavlje predvodio je vojni ordinarij u RH msgr. Jure Bogdan, uz koncelebraciju vojnoga ordinarija iz BiH msgr. Tome Vukšića, generalnih vikara vojnih ordinarijata u RH i BiH, don Marka Mede i msgr. Željka Čuturića, vojnih i policijskih kapelana i drugih svećenika. Misno su slavlje svojim pjevanjem uzveličale klapa HRM-a “Sv. Juraj” i policijska klapa “Sv. Mihovil”. U homiliji je biskup istaknuo kako nas je Providnost stavila ovdje gdje jesmo. Razmatrao je evanđelje toga dana (Iv 14,21-26) rekavši da ljubav prema Bogu nužno uključuje ljubav prema čovjeku. Prema Isusovim riječima Bog prebiva kod onoga tko ljubi: “Ako me tko ljubi, čuvat će moju riječ pa će i Otac moj ljubiti njega i k njemu ćemo doći i kod njega se nastaniti” (Iv 14,23).
Posljednjega, osmog dana 27. hodočašća Hrvatske vojske, policije i branitelja, 21. svibnja, pri povratku iz Lurda, hodočasnici su posjetili Padovu. Generalni vikar Vojnog ordinarijata u BiH msgr. Željko Čuturić predslavio je svetu Misu u franjevačkom kapucinskom samostanu gdje se nalazi grob sv. Leopolda Bogdana Mandića. Koncelebrirao je generalni vikar Vojnoga ordinarijata u RH i drugi vojni i policijski kapelani. Nakon Mise hodočasnici su imali priliku obići baziliku sv. Antuna Padovanskog, crkvu svete Justine i središnji padovanski trg.

Izvor: Crkva na kamenu