Hodočašće i sveta Misa na Jelinu grobu

Foto: Cnak

KRUŠEVO – Više od dva stoljeća u usmenoj predaji na Krivodolu živi uspomena na Jelu, njezinu mučeničku smrt i na njezin grob. Njezin grob na Krivodolu, koji je pronađen i lijepo s okolnim prostorom uređen, hodočasničko je mjesto. I ove godine župljani župe sv. Ilije Proroka u Kruševu, zajedno sa župnikom don Markom Šutalom, hodočastili su na Jelin grob. Od ponedjeljka 27. rujna do subote 2. listopada, svake večeri molila se krunica u 18 sati na Jelinu grobu. Hodočasteći na Jelin grob sjećamo se i molimo za sve one koji su dali svoje živote u teškom razdoblju osmanske vladavine za “krst časni i slobodu zlatnu”. Ujedno oživljavamo naše velikane duha pa i one malene koji su postali veliki poput Jele koja je braneći svoju nevinost radije žrtvovala svoj život nego pristala na ono što su njezini nasilnici htjeli od nje učiniti.
U nedjelju, 3. listopada, u 11 sati slavljena je sveta Misa kod Jelina groba. Kao i svake večeri za vrijeme krunice kod Jelina groba, i na svetoj Misi okupio se velik broj vjernika hodočasnika.
Župnik don Marko u propovijedi je istaknuo da je “i danas potrebno u ovome svijetu Jela, osoba koje brane dostojanstvo žene, majke. A gdje su danas takve majke? Jela je bila osoba koja je branila svoju vjeru i dostojanstvo! Ima li nas danas takvih”, upitao se don Marko.
Pošteno ću pred Bogom živjeti
Kao takva želim ga vidjeti
Ne bojim se okrutnosti tvoje
Al’ ti ne dam nevinosti svoje.
Ovo su stihovi iz pjesme fra Stojana Damjanovića o mučenici Jeli koje je kroz propovijed prožeo don Marko.
“Dok danas Bogu zahvaljujemo na daru Jele i svih drugih svetih svjedoka i junaka naše vjere, molimo za njihovu pomoć i zaštitu. Istodobno, ne možemo a ne prisjetiti se Isusovih riječi: ‘Bit ćete mi svjedoci u Jeruzalemu, po svoj Judeji i Samariji i sve do kraja zemlje’ (Dj 1,8). U ovim riječima ne prepoznajemo samo zadaću i poslanje prvih učenika, nego su one upućene svakome od nas. Svjedočiti Krista poslanje je Crkve, zadaća i djelo svih kršćana.'”

Izvor: Crkva na kamenu