Hodočašće pjevačkoga zbora župe Vir u Boku Kotorsku

Foto: Cnak

Članovi župnoga pjevačkog zbora iz župe sv. Jure u Viru s voditeljicom zbora Petrom Galić i župnikom don Ilijom Drmićem hodočastili su u Boku Kotorsku 17. i 18. srpnja 2017. Pridružila im se i skupina ostalih vjernika na čelu s č. s. Mirandom Petric, koji su skupa s njima uživali u ljepotama Boke Kotorske i Budve, te ostalih dijelova Crne Gore.
Za vrijeme putovanja od Vira pa do prvoga odredišta Herceg Novoga, kao i kroza sva ostala mjesta i gradove (Risan, Perast s Otokom Gospe od Škrpjela, Kotor, Tivat s Otokom Gospe od Milosti, zatim Budva, Cetinje, Podgorica i Nikšić), sve do povratka pjevači su svojom lijepom pjesmom stvarali ugodno duhovno raspoloženje. Svećenik Kotorske biskupije don Srećko Majić pobrinuo se za smještaj 47 putnika iz Vira s njihovim župnikom.
Prvoga dana hodočasnici su pohodili Herceg Novi, grad sv. Leopolda Bogdana Mandića čije će neraspadnuto tijelo biti dovezeno u njegov rodni grad 15. i 16. rujna 2017., zatim Risan, Perast i Otok Gospe od Milosti, a sutradan otputovali su u Kotor gdje ih je primio kotorski biskup mons. Ilija Janjić i govorio im o staroj katedrali u kojoj počiva neraspadnuto tijelo bl. Ozane Kotorske i sadašnju katedralu sv. Tripuna obnovljenu nakon potresa 1979. godine.
Boka Kotorska je zaljev svetaca: sv. Leopolda Bogdana Mandića (rođen u Herceg Novom 1866. – umro u Padovi 1942.; proglašen svetim 1983.), bl. Ozane Kotorske (rođena u Relezima 1493. – umrla u Kotoru 1565.; proglašena blaženicom 1927.), bl. Gracija iz Mua (rođen u Muu kod Kotora 1438. – umro u Veneciji 1508.; proglašen blaženim 1889.), Ane Marije Marović (iz Dobrote – Kotora, a rođena u Veneciji 1815. – umrla je u Veneciji 1887.; u tijeku proces proglašenja blaženom), kao i mnogih drugih svetih osoba što ih Crkva ne će proglašavati, ali Bog ih je nagradio za sve dobro što su ga učinili u povijesti svoga naroda.

Izvor: Crkva na kamenu