Hodočašće u Vepric

Foto: Cnak

ČELJEVO – Svake godine uoči blagdana Male Gospe hodočasnici iz raznih dijelova Hrvatske i BiH hodočaste u svetište Gospe Lurdske u Vepric. Tako se u srijedu, 7. rujna 2016., okupilo više od 10.000 vjernika, među njima i 70-ak vjernika iz župe Presvetoga Srca Isusova u Čeljevu. Hodočasnike je predvodio njihov župnik don Tomislav Ljuban. Iz naših biskupija na hodočašću su također bili i vjernici iz župa Blagaj-Buna i Neum.
Dolaskom u Svetište, koje je jedno od posebnih mjesta milosrđa u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, mnogi su vjernici pristupili sakramentu pomirenja. Molitveni program započeo je molitvom krunice, a u 17,30 sati započelo je euharistijsko slavlje koje je predvodio nadbiskup Marin Barišić, u koncelebraciji s više od 50 svećenika.
Nadbiskup je u propovijedi istaknuo ljubav Majke Božje prema svima nama. “Kao što svaka majka živi za svoju djecu i nas s ljubavlju prati Majka Marija, dijeleći s nama naše radosti i poteškoće. Poznati su joj naši umorni koraci, nemiri, razočaranja i nadanja. Sve joj to želimo osobno reći u našim zahvalnim molitvama i iskrenim prošnjama.”
Hodočašće župljana Čeljeva završilo je svečanom procesijom oko Svetišta, koja je neopisiv doživljaj i osjećaj za svakoga vjernika, te nadbiskupovim blagoslovom. Ispunjena srca vratili su se svojim domovima.

Izvor: Crkva na kamenu