Hodočašće župe Čeljevo u Lourdes

Foto: Cnak

ČELJEVO – Vjernici župe Čeljevo, zajedno sa župnikom don Tomislavom Ljubanom, u večernjim satima, na Uskrs, 16. travnja 2017., krenuli su na hodočašće u Lourdes. Četrdesetak vjernika i župnik, predvođeni vodičem Draženkom Marijanovićem, stigli su najprije u Padovu u jutarnjim satima gdje su posjetili crkvu Svetoga Križa u kojoj se nalazi tijelo sv. Leopolda Bogdana Mandića, velikoga ispovjednika, kapucina, promicatelja jedinstva kršćana. Osobito snažan dojam na njih ostavila je bazilika sv. Antuna Padovanskoga, relikvije i počivalište zaštitnika potlačenih i siromašnih, portugalskoga franjevca i sveca.
Nakon obilaska Avignona, 18. travnja, gdje su slavili svetu Misu, stigli su u najveće i najposjećenije marijansko svetište u Europi – Lourdes, mjesto molitve, pokore, mira, milosti i brojnih čudesnih ozdravljenja. Ovo je mjesto od samih početaka ukazanja postalo jedno od najposjećenijih svetišta. Svi koji ovdje dođu osjete mir, opuštenost, bez obzira bili vjernici ili ne, i nitko ne ostane ravnodušan.
U jutarnjim satima sudjelovali su na misnome slavlju u špilji, koja je zapravo istinsko srce svetišta, u kojoj se Gospa ukazala djevojčici Bernardici. Zahvalili su Bogu i Djevici Mariji na ovim milostima koje su primili, a osobito što su upravo na ovome mjestu mogli slaviti svetu Misu sa svojim župnikom don Tomislavom. U večernjim satima pridružili su se veličanstvenoj procesiji sa svijećama zajedno s hodočasnicima iz cijeloga svijeta. Ova procesija započela je već od sedmoga ukazanja Bernardici 23. veljače 1858. kada se Bernardica pojavila u špilji sa svijećom. Od tada do danas svake se večeri, od travnja do listopada, nebrojeni hodočasnici formiraju u procesiju ispred stijene Massabielle. Svjetlost svijeća u noći je uskrsni simbol Krista koji je “pobijedio mrak smrti na jutro Uskrsa”.
Jedno od posebnosti ovoga svetišta jest i kupanje u svetoj vodi rijeke Gave – voda potječe iz vrela ispod špilje te se prikuplja u bazene u kojima se može kupati, na što se čeka i po nekoliko sati. Križnim putem hodočasnici su odgovorili na Gospin poziv pokajanja i duhovno proživjeli Isusov uspon na Golgotu, a posjetom Bernardičinu obitavalištu emotivno su se zbližili sa skromnom i veoma siromašnom obitelji Soubirous.
Duhovno obogaćeni vjernici župe Čeljevo napustili su Lourdes te se uputili prema lučkom gradu Nici na prenoćište. Usput su posjetili tvrđavu Carcassonne, katedralu sv. Maximina gdje se nalaze relikvije sv. Marije Magdalene.
U ranim jutarnjim satima 23. travnja stigli su u svoju župu ispunjena i radosna duha, zahvalni Bogu i župniku na omogućenom putovanju u ovo predivno marijansko svetište.

Izvor: Crkva na kamenu