Hodočašće župljana Pologa u Kreševo

Foto: Cnak

POLOG / KREŠEVO – U nedjelju, 7. listopada 2018., na blagdan Kraljice sv. Krunice, župljani Pologa kod Mostara pohodili su grob biskupa fra Marijana Bogdanovića u Kreševu u Bosni s biskupom Ratkom Perićem, njegovim tajnikom don Perom i domaćim svećenicima don Ivanom i don Radoslavom Zovkom i s. Ernestinom. Autobus je pošao iz Pologa u 7,30, u Mostaru uzeo svećenike i sestru te oko 10 sati stigao u Kreševo.
Ispred župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije i samostana u Kreševu dočekao ih je župnik i gvardijan fra Darko Drljo, koji ih je uveo u crkvu i pokazao grobove dvojice biskupa apostolskih vikara fra Mate Delivića (1735.-1739.) i fra Marijana Bogdanovića (1768.-1772.). Tjelesa dvojice biskupa i nakon više od 250 godina ostala su neraspadnuta, što se moglo vidjeti kroz staklo na njihovim grobovima. Hodočasnici su bili dirnuti viđenim prizorom i pomolili su se ispred biskupskih grobova. Fra Darko je rekao kako je pokojni fra Marijan bio biskup samo 4 godine te kako ga je u četvrtoj godini biskupske službe u 52. godini života zatekla smrt. S obzirom na to da je biskup u te 4 godine obišao cijelu Hercegovinu i Bosnu napravivši popis svih katolika, te budući da ga je gonila neimaština i muka onoga doba kao i stalno tursko okruženje, nije ni čudo da je tako ubrzo preminuo. Njegova je žrtva uistinu vrijedna svake časti i hvale koju su mu ovim hodočašćem župljani Pologa sa svećenicima i biskupom iskazali. Također, hodočasnici su od domaćega franjevca doznali kako je od 1965. dotadašnja višestoljetna župa sv. Katarine Aleksandrijske preimenovana na naslov Uznesenja Marijina kao i nova župna crkva. Ali i sada više svijeta dođe za sv. Katu nego za Veliku Gospu.
Neposredno prije svete Mise don Radoslav je, između ostaloga, rekao: “Dolazimo iz mjesta i župe Polog, kao predstavnici čitave Hercegovine sa svojim biskupom i domaćim svećenicima i časnom sestrom u Kreševo na grob apostolskog vikara biskupa fra Marijana Bogdanovića prigodom 250. obljetnice njegova pohoda najprije Hercegovini a, onda i čitavoj Bosni.
On je 12. lipnja 1768. slavio svetu Misu i dijelio svete sakramente u groblju u Pologu, koje je pripadalo župi Mostar i brojilo svega 71 čeljade. Mi smo svečano obilježili 250. obljetnicu njegova pohoda Misnim slavljem i blagoslovom nove kapelice u Gornjem Pologu, na Ivandan, 24. lipnja ove godine, a u svečanosti sudjelovala je i delegacija vaše kreševske župe, na čemu im ovom prigodom zahvaljujemo. Svi su se Položani preselili bliže cesti 4 km južnije od G. Pologa i danas je to župa koja ima 730 duša, župnu crkvu i kuću.
Došli smo zahvaliti Bogu na ovom odvažnom pastiru i svim svećenicima, među kojima je bio i tadašnji župnik mostarske župe fra Bariša Nikolić, također iz Kreševa, koji u teško tursko vrijeme nisu štedjeli svojih života. Hvala im na svim njihovim žrtvama i naporima i molimo Gospodina da nam dade i danas i u budućnosti neustrašivih pastira koji ne će žaliti svoga života da bi očuvali najveće blago našega naroda: svetu vjeru katoličku.”
U 11 sati počelo je Misno slavlje koje je predvodio biskup Ratko, a svećenicima hodočasnicima priključio se gvardijan i župnik fra Darko.
Biskup je u propovijedi govorio kako je Gospodin Isus imao dvije skupine učenika: jednu, veću, 72 učenika, a drugu, manju, 12 apostola. Tijekom vremena ova je veća skupina uglavnom odustala, osobito kada je Isus prigodom kafarnaumskoga čuda umnažanja kruhova i riba tumačio kako će ljudima dati svoje Tijelo i svoju Krv za duhovnu hranu radi vječnoga spasenja. Pa i u apostolskoj skupini bio je poneki koji je ne samo odustao nego i Isusa izdao. Dužni smo se moliti za svećenička i redovnička zvanja jer je žetva pogolema, a radna snaga premalena.
Nakon svete Mise biskup je samostanu uručio prigodan poklon: kolekciju svojih knjiga, don Rade također nekoliko svojih knjiga, župljani monografiju Župa Polog i misno vino. Gvardijan je darovao biskupu sliku kreševske crkve, svećenicima prigodne darove, a Položanima knjigu izabranih djela fra Grge Martića (1822.-1905.), Posušaka, kojemu je postavljen spomenik pred crkvom, a tijelo mu počiva na mjesnome groblju.
Hodočasnici su posjetili muzej nadomak crkve i samostana, gdje su izloženi crkveni, kulturni, medicinski i ostali povijesni predmeti iz posljednjih pet stoljeća. Zanimljivo je bilo vidjeti primjerice igle za akupunkturu dr. fra Mate Nikolića iz toga vremena ili medicinsku knjigu Ljekaruša fra Alojzija Perčinlića iz 1820. godine kao i ostale razne predmete. Nakon posjeta muzeju hodočasnici su se okrijepili u samostanskoj dvorani. Malo se i zapjevalo, što je bilo ugodno starim fratrima fra Jozi i fra Juri. U samostanu živi osam franjevaca.
Duhovno ispunjeni, hodočasnici su se vratili u Polog. U udobnu autobusu, uz molitvu i pjesmu, te uz tumačenje koje su iznosili vodiči don Ivan i don Rade o značajnijim mjestima kroz koja su prolazili, vrijeme je vožnje neprimjetno prošlo.

Izvor: Crkva na kamenu