Hrvatski kritičar o srbijanskom filmu

Jutarnji list, 21. veljače 2021. Srbijanski film “Dara iz Jasenovca” prikazan je na RTS-u, 20. veljače 2021. i to dva mjeseca prije kinopremijere, zakazane za 22. travnja. Zašto?
Doznajemo od filmskoga kritičara, N. Polimca, da je to zato što je Republika Srbija ljuta na američke kritike i zato je stavila film prvo pred svoju publiku.
Zar američka kritika nije pripomogla promociji filma?
– Dva najuglednija časopisa Variety i Los Angeles Times izrazito se negativno izražavaju. Kažu da je film antihrvatski i antikatolički a prosrpski propagandni uradak.
Zar film nije uspio u kandidaturi za Oscara, glasoviti kipić koji se dodjeljuje najboljoj produkciji filma, ili za Zlatni globus koji se daje za strani film, vrhunske nagrade međunarodne filmografije?
– Ni govora.
Ako nije ušao u nominaciju za Oscara, je li barem ušao u široku listu filmova kandidata za međunarodne nagrade vrhunskih ostvarenja?
– Ni to.
Tko je film režirao?
– Srpski režiser Predrag Anonijević.
Koliko je film koštao?
– U film je investirala Republika Srbija oko 3 milijuna eura.
Koji je sadržaj filma?
– Djevojčica s Kozare, Dara, kojoj je deset godina, uvedena u vlak koji vozi u Jasenovac. S prozora gleda kako svećenik fra Miroslav Majstorović ubija jednoga po jednoga izdvojena Srbina. U logoru ravnatelj Jasenovca Maks Luburić organizira “glazbenu večer”: zarobljenici trče uokrug i na znak moraju sjesti na najbližu stolicu. Tko nema stolice, dočeka ga srbosjek, iako se ne vidi neka sječa tim nožem. Darina majka i stariji brat ubijeni, a ona ima mlađega brata, gladna i bolesna te ona preuzima brigu za brata.
* A mediji pišu da će ta priča završiti u filmu o “Oluji” 1995.: prema toj filmskoj priči Dara, starija gospođa, Srpkinja, napušta Hrvatsku, a mlađi joj se brat kao “hrvatski vojnik” bori za Hrvatsku. Takvim filmskim maštarijama niti se grade zdravi međunacionalni odnosi, niti se učimo zajedničkom životu u ovoj zemlji, niti se time liječi ranjena kršćanska ekumena!
Ovo je filmski potez koji skupo košta. – Neistine o fra Tomislavu Filipoviću, alias Miroslavu Majstoroviću u Jasenovcu, koji je otpušten iz Franjevačke provincije Bosne Srebrene u svibnju, a od Svete Stolice u srpnju 1942., plaćaju se još više samo da se ovjenčaju Oscarom i Zlatnim globusom ili kojom međunarodnom nagradom. Ali ne ide.
Još jedna medijska: Biljani Čekić, 13-godišnjoj osmoljetkašici koja glumi 10. godišnju Daru, darom manastira Hilandar na gori Atosu u Grčkoj, njegova arhimandrita Metodija Markovića, dodijeljena je stipendija koju će uživati do kraja školovanja. Stipendiju je 9. ožujka 2021. u prostorijama Zadužbine Hilandar u Beogradu uručio njezin ravnatelj M. Ranđić. Biljana je bila u pratnji oca, sestre i brata, a majka je djecu i muža napustila prije 6 godina.