Hrvatski sveci i blaženici

Foto: https://laudato.tv

ZAGREB (IKA) – Retrospektivna izložba “Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu”, u organizaciji Galerije hrvatske sakralne umjetnosti “Laudato” i Samostana bl. Augustina Kažotića, otvorena je u utorak, 18. veljače, u tome samostanu u Zagrebu.
Riječ je o putujućoj izložbi koja ovoga puta donosi radove više likovnih umjetnika koji su bili autori samostalnih izložaba na dosadašnjim manifestacijama “Dani hrvatskih svetaca i blaženika” koje se od 2008. godine održavaju u Križevcima. Riječ je o djelima: Branimira Dorotića, Maje Vidović, Josipa Botterija Dinija, Ane Marije Botteri, Hrvoja Marka Peruzovića, Ante Mamuše i Ivane Ćavar.
Izložbu “Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” potaknula je prije deset godina direktorica galerije i televizije “Laudato” Ksenija Abramović uvidjevši da vjernici slabo poznaju hrvatske svece i blaženike. Istaknula je da su se tijekom deset godina na izložbi u nekoliko hrvatskih gradova mogla vidjeti 172 umjetnička djela.
Povjesničar umjetnosti Stanko Špoljarić kazao je da je ovogodišnja izložba rezime do sada prijeđenoga puta, a odabrano je po nekoliko slika svakoga umjetnika koji su doživljajem i slikarskom vještinom prikazali te “divne moralne vertikale i primjere ljubavi Krista u našem narodu”.

Izvor: Crkva na kamenu