Hrvatsko vojno-redarstveno hodočašće u Lurd

Foto: branitelji.gov.hr

LURD (IKA) – Hrvatski vojnici, policajci, branitelji, pripadnici pravosudne policije, pripadnici službe gorskoga spašavanja i pripadnici vatrogasne službe hodočastili su od 17. do 24. svibnja u svetište Gospe Lurdske u Francuskoj, u sklopu Međunarodnoga vojnog hodočašća, koje je održano pod geslom “Njegova vrata su uvijek otvorena”.
Hodočašće je organizirao Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj na čelu s mons. Jurom Bogdanom, vojnim ordinarijem. Ovogodišnje hodočašće započelo je 17. svibnja, okupljanjem hodočasnika iz cijele Hrvatske u zagrebačkoj crkvi Uzvišenje sv. Križa u Sigetu. Nakon Mise i blagoslova hodočasnika, uslijedilo je dvodnevno putovanje u 15 autobusa gotovo 700 hodočasnika preko Slovenije, Italije i Francuske, dugo oko 1.900 kilometara. Tijekom putovanja, hodočasnicima iz Hrvatske pridružilo se i izaslanstvo iz Bosne i Hercegovine s hrvatskim kontingentom Oružanih snaga BiH.
Na putu prema Lurdu hodočasnici su 18. svibnja posjetili grad Avignon. Misu u mjesnoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije predvodio je generalni vikar Vojnog ordinarijata u BiH mons. Željko Čuturić, a prigodnu homiliju održao je vojni kapelan iz BiH don Ivan Turudić. U predvečerje istoga dana stigli su u Lurd.
Svi dani boravka u Lurdu bili su ispunjeni programom, a svečana sveta Misa u nedjelju 22. svibnja u bazilici sv. Pia X., koju je predvodio francuski vojni ordinarij, bila je vrhunac hodočašća. U koncelebraciji je sudjelovalo dvadesetak vojnih ordinarija iz raznih zemalja, više od 350 svećenika te mnoštvo vojnika, policajaca i drugih hodočasnika. Velika “podzemna” bazilika je bila ispunjena.
U jutarnjim satima 23. svibnja, hrvatski hodočasnici napustili su Lurd i uputili se prema Nici gdje su navečer slavili Misu. Hodočasnici su potom razgledali Nicu te su krenuli prema posljednjoj postaji hodočašća u Padovu.
U jutarnjim satima, 24. svibnja, u Padovi su slavili Misu u kapucinskoj crkvi. Nakon molitve na grobu sv. Leopolda hodočasnici su posjetili baziliku sv. Antuna Padovanskog.

Izvor: Crkva na kamenu/IKA