Hvaljen budi, Gospodine moj

Foto: Cnak

POSUŠKI GRADAC – Kao i dosadašnjih godina župa sv. Franje Asiškoga u Posuškome Gracu za proslavu svoga nebeskoga zaštitnika pripremala se kroz trodnevnicu. Prvu večer trodnevnice misno slavlje predvodio je fra Petar Drmić, drugu večer don Marin Krešić, zadnju večer i Obred preminuća sv. Franje slavio je župnik fra Valentin Vukoja.
Svečano misno slavlje na vanjskom oltaru župne crkve na sam blagdan sv. Franje predslavio je u 11 sati vikar franjevačkoga samostana u Mostaru fra Ante Marić. On je u svojoj propovijedi pokušao povezati svetoga Franju s nama, ističući razmatranja iz pojedinih dijelova Franjina života. Poseban naglasak stavio je na Franjinu pjesmu koja je poznata pod nazivom “Pohvale stvorova”.
“Od večeri 3. listopada 1226. godine kada je napustio ovozemaljski život, sveti Franjo je sve prisutniji kako su godine odmicale. Evo i ovdje na ovom mjestu, 133 godine su prošle. Kao što vaš župnik reče: tu sveti Franjo ne poznaje nedjelju ili obični dan. Njegovi štovatelji tu uvijek dođu: to sam i sam osjetio”, kazao je fra Ante. Govoreći pak o nekoliko činjenica iz života svetog Franje Asiškog, fra Ante je istaknuo da je nakon Umbrije i Italije, upravo Hrvatska bila zemlja koju je sveti Franjo prvo posjetio. Bilo je to 1212. godine, ubrzo nakon što je od pape dobio dopuštenje za propovijedanje.
Misno slavlje svojim pjevanjem uzveličao je mješoviti župni zbor.

Izvor: Crkva na kamenu