I moje je i tvoje mjesto uz Isusa

Foto: Cnak

MOSTAR – Trećega dana Božića slavimo blagdan sv. Ivana Apostola i Evanđelista, sina Zebedejeva i Salome, Isusova učenika. Bio je učenik Ivana Krstitelja i prvi je s Andrijom pošao za Kristom. U Isusovu životu uz Petra i Jakova Starijeg, njegova brata, imao je, rekli bismo, povlašteno mjesto. Na Posljednjoj večeri on je “onaj kojega je Isus ljubio – bijaše za stolom Isusu do krila” (Iv 13,23), a najveću vjernost i hrabrost pokazao je kada je jedini od apostola stajao pod Isusovim križem.
Svečano je bilo i ove godine u mostarskoj župi posvećenoj sv. Ivanu Apostolu – župa Centar Zalik. Na večernjem misnom slavlju u 18 sati u crkvenome prostoru svoju pobožnost i čašćenje sv. Ivana pokazali su vjernici ove župe sudjelujući pjesmom i usrdnom molitvom. Misno slavlje predvodio je bivši kapelan u ovoj župi a sada župnik župe Ravno i župni upravitelj župe Trebinja don Bernard Marijanović, uza suslavlje župnika don Mladena Šutala i još petorice svećenika. Župni kapelan don Damir Pažin predvodio je pjevanje sa župnim zborom na koru. Don Bernard se, pozdravivši okupljene vjernike i svećenike, prisjetio dolaska u župu i tadašnjega prvoga župnika don Ivana Vukšića. U propovijedi govorio je o sv. Ivanu, najmlađemu i ljubljenomu Isusovu učeniku, osvrnuvši se osobito na sliku iz Svetoga Pisma gdje je Ivan na Posljednjoj večeri odmah uz Isusa, naslonjen na njegove grudi. Svatko je od nas jednako vrijedan Isusu i jednako mu je stalo do svakoga od nas. Nema nikakva razloga da sebe ne vidimo u Isusovu naručju. Možda katkad zaboravimo koliko je Bogu stalo do mene i do tebe, možda nas životna trka i brige odvuku od tih misli. Brzo nas prođe Božićna radost, a zaokupi nas svakodnevna zabrinutost. Neka slika sv. Ivana na Isusovim grudima i nas potakne na razmišljanje da to nije samo njegovo mjesto nego i moje i tvoje, poručio je don Bernard.
Župnik don Mladen izrekao je na kraju svete Mise zahvale svima na sudjelovanju u ovoj proslavi. Prisjetio se kako smo na početku 2018. godine proslavili 25 godina od osnutka župe. Uza župnika i župnoga kapelana ova župa djeluje i raste zahvaljujući i vjernicima koji pomažu u župi bilo kroz molitvu, pjevanje ili djelovanje u župnim pokretima i živim zajednicama. Kroz cijelu godinu, a osobito u vrijeme došašća, u ovoj je župi organizirano mnogo duhovnih i karitativnih aktivnosti i akcija ali i hodočašća: “Paket ljubavi”, “Moje malo nekom znači mnogo”, adventski sajam, Nedjelja Caritasa, hodočašće u Ludbreg i Zagreb… Ova je župna zajednica i ove godine pokazala ljubav na djelu, jer biti kršćanin znači i vidjeti brata u nevolji te mu priskočiti u pomoć kada je najpotrebnije. Svima koji su bili dio ovih aktivnosti i akcija kao i svećenicima koji pomažu u župi neka Bog uzvrati po zagovoru njihova zaštitnika sv. Ivana. Nakon svete Mise u župnim prostorijama upriličena je večera za duhovna zvanja i pozvane goste.

Izvor: Crkva na kamenu