Idemo li prema bezdanu?

Foto: Cnak

Talijanski portal La nuova bussola quotidiana, od 23. studenoga 2017., prenosi dijelove govora koji je nedavno održao patrijarh Moskve i sve Rusije, Kiril, koji već vidi apokaliptičke znakove u svijetu. On je zamolio političare, umjetnike, znanstvenike i obične građane da se udruže, kako bi zaustavili hod prema bezdanu: “Ulazimo u kritično razdoblje u razvoju ljudske civilizacije”.
To su iznimno jasne i oštre riječi, svakako neuobičajene iz usta najvišega auktoriteta Ruske pravoslavne Crkve. “Svi koji vole domovinu moraju biti zajedno jer ulazimo u kritično razdoblje u povijesti ljudske civilizacije. To se već može vidjeti običnim okom. Moramo biti slijepi da ne primijetimo kako se približava vrijeme straha u povijesti, o čemu apostol i evanđelist Ivan govori u knjizi Otkrivenja.”
Moskovski patrijarh i cijele Rusije dodaje da točan trenutak svršetka vremena ovisi o djelovanju svakoga od nas. Traži od naroda da shvati odgovornost osoba za ono što se odnosi na Rusiju i cijelo čovječanstvo i da zaustavi gibanje prema bezdanu svršetka povijesti.
Također ističe da mnogi predstavnici intelektualaca moderne Rusije ponavljaju pogrješke koje su počinili njihovi prethodnici, koji su vodili Rusiju u ruševne i revolucionarne događaje 20. stoljeća. “Danas je pogrješan trenutak da netko zaljulja lađom ljudskih strasti, jer već postoji previše negativnih utjecaja na duhovni život ljudi”, kaže Kiril. Patrijarh je slavio božansku liturgiju u Moskovskoj katedrali, crkvi Sv. Spasitelja. Potom je Sveti Sinod Ruske pravoslavne Crkve dao patrijarhu kopiju ceremonijalnog pokrivala glave koje je nosio patrijarh Tihon (1865.-1925.), čovjek koji je izabran na tu funkciju prije točno jednoga stoljeća.
Ovako zloguke riječi možda je patrijarh Kiril izgovorio gledajući “običnim okom” na suvremene događaje, odnosno slušajući prijeteće izjave predstavnika Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država koje “zveckaju” atomskim oružjem. Ali kada čovjek vidi što se sve događa u kršćanstvu, onda se ne bi trebao čuditi takvim naslućajima.
Na primjer, jedan drugi talijanski portal, La fede quotidiana, od 24. studenoga 2017. donosi članak pod naslovom: “Luteranska biskupica lezbijka predlaže da se Boga zove ‘Bezrodnim’ – ‘gender-free’.” Luteranska evangelička crkva u Švedskoj odvojila se od Katoličke Crkve 1527., a i od države 2000. godine. Na njezinu čelu, kao predsjednica “biskupske konferencije” stoji “nadbiskupica” Upsale Antje Jackelen. Ta “crkva” ima oko 6 milijuna pripadnika od 10 milijuna stanovnika. A “biskupica” Stockholma, Eva Brunne, lezbijka, vjenčana s lezbijkom “svećenicom” Gunillom od 2009., pozvala je svoje “svećenike” i “svećenice” da izbace sve kršćanske znakove, osobito križeve, iz svojih crkava i prilagode bogomolje za muslimane. Nedavno je predložila da svemogućega Boga ne zovu “Gospodine”, ili “On”, nego nekim neutralnim “bezrodnim” imenom. Novi vodič za te nazive uvodi se 20. svibnja 2018. prigodom kršćanskoga slavlja Silaska Duha Svetoga!
Odluka je prihvaćena uz blijedu primjedbu, naprimjer, Christera Pahlmblada, profesora teologije pri sveučilištu u Lundu, koji kaže “nije zaista mudro da Švedska crkva postane poznata po tome da ne poštuje zajedničke teološke baštine”. Gospođa Lezbijka, nakon što je razorila pojam “crkve”, oborila svaki prizvuk sakramenata svojim “ređenjem”, srušila Božje zapovijedi svojom ženidbom sa ženom lezbijkom, sada udara izravno na Ime Gospodina Boga. Kako onda ne ćeš uzeti ozbiljno riječi patrijarha Kirila, bez obzira na atomske “barutane”, kada u dojučerašnjim kršćanskim zajednicama nema više ne samo elementarnih ekumenskih sadržaja nego ni kršćanskih elemenata?

Izvor: Crkva na kamenu