Ilindan u Karmelu sv. Ilije

Foto: Cnak

Slavljem svete Mise, kojoj je predsjedao gospićko-senjski biskup Zdenko Križić, u četvrtak, 20. srpnja 2017., s početkom u 11 sati, proslavljen je sv. Ilija Prorok, zaštitnik Karmela i Duhovnoga centra na Buškom jezeru. U koncelebraciji je bilo 20 svećenika, među kojima je bio i p. Srećko Rimac, provincijal Hrvatske karmelske provincije.
Biskup Križić govorio je o životnome putu starozavjetnoga proroka Ilije iz 7. st. pr. Kr. ističući i tumačeći njegove duhovne preobrazbe, što su se događale između uspona i padova, između radosti i žalosti, života i čezne za smrću… Prorok je uvijek padao, žalostio se, bio umoran i želio smrt kad god je bio oholo umišljen da je on učinio nešto velika u svome povijesnom trenutku, pred narodom, kraljem, kraljicom, poganskim balovim prorocima. A kad god je stajao pred svojim Bogom ponizna i raskajana duha, bez imalo oholosti i ljudske umišljenosti o vlastitoj veličini, i kad god je sva djela pripisivao Božjoj moći i svemoći, uvijek je bio radostan i poletan za daljnju životnu borbu. Svatko se mogao prepoznati u ovome biskupovu opisu Ilijine duhovnosti i rasta u Bogu kroza služenja svome narodu i ovome svijetu. Za vrijeme ove svečane svete Mise pjevao je Zbor mladih “Nanovo rođeni” iz župe Botinec pokraj Zagreba.
Na kraju svete Mise prior p. Zvonko Martić izrekao je zahvale Bogu kojega je štovao sv. Ilija, nadahnitelj svih vjernika a napose redovnika karmelićana, zatim biskupu Zdenku koji je prije imenovanja za biskupa bio redovnik karmelićanin, svima koji su sudjelovali u duhovnoj trodnevnici i 48-satnom klanjanju pred Relikvijama svetoga Križa, te svima koji su na bilo koji način doprinijeli proslavi ovoga blagdana.

Izvor: Crkva na kamenu