U Indiji pretučeni svećenici i privedeni sjemeništarci

Foto: www:thebetterindia.com

BHOPAL (IKA) – Hinduistički ekstremisti pretukli su osmoricu svećenika i zapalili njihov automobil ispred policijske postaje, objavila je azijska katolička novinska agencija Ucanews.com. Agencija navodi kako su svećenici željeli pomoći skupini od 30 sjemeništaraca i dvojici svećenika koji su 14. prosinca uhićeni pod optužbom da su željeli kristijanizirati Hinduse. Sjemeništarci iz sjemeništa u Satni pjevali su božićne pjesme u susjednom selu, pojasnio je o. George Mangalappally. Dok su pjevali napala ih je bijesna skupina Hindusa optužujući ih da žele seljane nasilno privesti na kršćanstvo. Jedan od seljana pozvao je policiju, rekao je svećenik.
Policija je privela svećenike i sjemeništarce i nakon što ih je kaznila zadržala ih je u pritvoru uz obrazloženje da bi ih bijesna svjetina mogla napasti. Kada su svećenici iz sjemeništa došli po njih, njih je napala skupina od stotinjak Hindusa. “Pretukli su nas ispred policijske zgrade i zapalili nam auto, ali policija nije ništa učinila. Morali smo pobjeći u policijsku postaju da se spasimo”, rekao je agenciji o. Anish Emmanuel. Glasnogovornik mjesnoga biskupskog vijeća o. Maria Stephen izjavio je da takvi napadi postavljaju ozbiljna pitanja o vjerskoj slobodi kršćana u većinski hinduističkoj Indiji.
Katolike se optužilo da su kršili državni zakon koji govori da je kažnjivo pokušati nekoga obratiti koristeći prijetnje, namamljivanje ili podmićivanje. Biskup Joseph Kodakallil iz Satna rekao je katoličkoj agenciji Ucanews.com da ga je jedan seljanin lažno optužio da mu je ponudio pet tisuća rupija da se obrati na kršćanstvo.

Izvor: Crkva na kamenu