Irak službeno priznao Božić kao nacionalni blagdan

Foto: https://www.vaticannews.va/

Parlament u Bagdadu jednoglasno je usvojio nacrt zakona kojim je država Irak službeno priznala Božić kao nacionalni blagdan. I prije ovoga zakona nadnevak rođenja Isusa Krista bio je državnim blagdanom, ali neformalno, bez jake zakonske osnove. Odluka je donesena samo nekoliko dana nakon što je, 7. prosinca, ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice, Matteo Bruni, izdao priopćenje za javnost kako je papa Franjo sačinio planove za pastirski pohod Iraku koji bi se trebao upriličiti od 5. do 8. ožujka 2021.
Ipak, bitno je naglasiti kako se na ovome ne smije stati, jer, kao što je poznato, zemljama Golfskoga zaljeva još dugo vremena treba da dosegnu zadovoljavajuće demokratske standarde što se tiče vjerskih manjina.
Iračka kršćanska zajednica u ovoj zemlji pretrpjela je desetljeća nasilnih progona, uključujući genocid koji su 2014. počinili teroristi tzv. Islamske države. Iako su prošle tri godine otkako je Irak proglasio pobjedu nad islamistima odanim samozvanom kalifu Al Bagdadiju, mnoga temeljna pitanja koja su dovela do zločina i dalje su neriješena. Ovaj se problem danas sastoji od novih izazova koji su se razvili u vezi s povratkom kršćana u svoje razrušene domove, a nadaju se boljim vremenima i normalnu životu.
Ako se ostvari apostolsko putovanje u Irak, Papa će pohoditi Bagdad, ravnicu Ur, povezanu sa sjećanjem na Abrahama, grad Erbil, kao i Mosul te Qaraqosh na Ninivskoj ravnici, gdje je prije 2014. živio znatan broj kršćana.

Izvor: Crkva na kamenu