O iseljenju razmišlja 28% palestinskih kršćana

Foto: CNS

BETLEHEM (IKA) – O iseljenju iz svoje domovine razmišlja 28% palestinskih kršćana; dvije trećine iz gospodarskih, a 9% iz vjerskih i socijalnih razloga. Pokazalo je to istraživanje koje su provele Visoka škola Dar Al Kalima iz Betlehema i Zaklada Konrad Adenauer, a koje je predstavljeno 20. prosinca u Betlehemu. Istodobno o iseljenju razmišlja 24% palestinskih muslimana i to 72% iz gospodarskih razloga te 3% iz vjerskih razloga.
Palestinski kršćani maštaju o iseljenju u SAD, a muslimani u Europu, i to radi mogućnosti pronalaženja posla, sigurnosti i stabilnosti. K tomu, 63% kršćana i 89% muslimana izjavilo je da osjećaju posljedice izraelsko-palestinskoga sukoba. Pri tome kršćani na prvo mjesto stavljaju ograničenu slobodu kretanja i ograničenje njihovih temeljnih sloboda, dok muslimani navode gospodarske poteškoće. I kršćani i muslimani smatraju da se poštuje vjerska sloboda.
Istodobno 90% kršćana i 87% muslimana smatraju da izraelsko-palestinski sukob sve više postaje vjerski sukob. Većina ispitanika – 78% kršćana i 93% muslimana – vjeruje da će kršćanstvo i u budućnosti biti prisutno u Palestini.