Isus traži otvoreno srce

Foto: Cnak

KONGORA – U Duvanjskome dekanatu Presveto Srce Isusovo na poseban se način proslavlja u Kongori. Kako svjedoči župna kronika 1927. godine, deset godina nakon osnutka župe, prvi je put i svečano proslavljen njezin zaštitnik.
Svečanom procesijom oko župne crkve u Kongori, uz pjevanje Litanija Svih svetih koje je predvodio fra Robert Jolić, sin ove župe i trenutni župnik u Klobuku, započelo je središnje misno slavlje i proslava patrona ove župe. Uz pjevanje velikoga župnog zbora te koncelebraciju nekoliko svećenika iz susjednih župa, svetu Misu u 11 sati predvodio je fra Sretan Ćurčić, gvardijan Franjevačkoga samostana u Tomislavgradu.
Fra Sretan je u vrlo nadahnutoj propovijedi govorio o ljubavi Božjoj prema svakome čovjeku. Isus se ne brine za našu prošlost. Isus ne analizira. Isus nikada još nije osudio čovjeka. Jest grijeh, ali čovjeka ne. Za Isusa nema propalih slučajeva. Isus u susretu s ljudima samo traži otvoreno srce, kazao je između ostaloga fra Sretan.
Proslavi ove svetkovine prethodila je devetodnevna duhovna priprema, tijekom koje su misna slavlja predvodili svećenici rodom iz kongorske župe i oni koji su tu obavljali župničku dužnost.

Izvor: Crkva na kamenu