Isusa slavimo i Mariju častimo

Foto: Cnak

MOSTAR – Prije 36 godina, na blagdan Uzvišenja Svetoga Križa, na velikom crkvenom slavlju posvećena je mostarska katedrala Marije Majke Crkve. Za vrijeme svete Mise dotadašnji mostarsko-duvanjski biskup mons. Petar Čule predao je pastirski štap svomu dugogodišnjem koadjutoru mons. Pavlu Žaniću. A prije 24 godine, na isti datum, u župi Gospe od Zdravlja u Neumu, zbog ratnoga stanja u Mostaru, za biskupa mostarsko-duvanjskoga i apostolskoga upravitelja trebinjsko-mrkanskoga zaređen je Ratko Perić. Ove dvije obljetnice obilježene su u mostarskoj katedrali Misom zahvalnicom na Križevo, 14. rujna u 18 sati. U zajedništvu s biskupom Ratkom bilo je 30 svećenika, a uz asistenciju katedralnih ministranata, bogoslova i sjemeništaraca, uza sudjelovanje velikoga mnoštva vjernika među kojima su bile redovnice i redovničke pripravnice raznih kongregacija koje u Hercegovini djeluju. Pjevne dijelove svete Mise predvodio je veliki katedralni zbor Marija potpomognut prigodnim orkestrom, a sve pod ravnanjem don Nike Luburića, katedralnoga zborovođe i uz orguljsku pratnju s. Matee Krešić.
Biskup Ratko u propovijedi rekao je da ima svetkovina i blagdana u crkvenoj godini kada zajedno slavimo Isusa Sina Božjega i častimo njegovu Majku Mariju (Blagovijest, Isusovo Rođenje, Isusovo prikazanje u hramu…), a dvije su svetkovine Isusa, Sina Božjega, i sina Marijina, u crkvenoj godini, uz koje se odmah sutradan časte i dva slična spomena njegove Majke Marije. Prva je svetkovina Presvetoga Srca Isusova i spomendan Prečistoga Srca Marijina koje se časti sutradan. A druga je svetkovina Uzvišenja Svetoga Križa, a sutradan se časti spomendan Blažene Djevice Marije Žalosne. To su takva razdvojenja i ujedno uska približenja između Sina i Majke. Neizmjerna je razlika između Božanskoga Srca Isusova i ljudskoga srca vjerne Djevice Majke. Isto tako neizmjerna je razlika između Isusova djela nošenja Križa, raspinjanja na Križ, umiranja na Križu, otkupljenja ljudskoga roda na Križu i u Uskrsnuću te Uzvišenja Svetoga Križa koje danas slavimo, i Marijine suosjećajne nazočnosti i njezina majčinskog udioništva u patnjama njezina Sina, osobito na Kalvariji. Ona ni svojom najaktivnijom nazočnošću pod Križem apsolutno ništa ne dodaje niti oduzima Isusovu djelu Otkupljenja čovječanstva.
Don Željko Majić, generalni vikar naših biskupija, na kraju misnoga slavlja čestitao je biskupu obljetnicu te pozvao vjernike da svoje čestitke iskažu kroz molitvu za ovu biskupiju, katedralu i njihova pastira.

Izvor: Crkva na kamenu