Isusova Majka je i naša Majka

Foto: Cnak

MOSTAR – Katedralna župa u Mostaru posvećena je Mariji Majci Crkve. Svetkovinu nebeske zaštitnice župljani su proslavili 10. lipnja 2019. Mise su u župi slavljene kao i nedjeljom. Svečanom večernjom euharistijskom slavlju prethodila je molitva krunice na trgu ispred Katedrale, a zatim procesija iz kripte sv. Josipa do kipa Marije Majke Crkve. Tu je izmoljena molitva a zatim su biskupi i svećenici svečano ušli u Katedralu. Pjevao je katedralni zbor “Marija” pod ravnanjem don Nike Luburića, na orguljama ih je pratila s. Matea Krešić.
Sve okupljene na početku je pozdravio mjesni biskup msgr. Ratko Perić i poželio dobrodošlicu dvojici nadbiskupa: nadbiskupu iz Bara msgr. Rroku Gjonlleshaju te nadbiskupu iz Zadra, domaćemu sinu, msgr. Želimiru Puljiću. Pozdravio je sve svećenike i časne sestre te okupljene vjernike koji su došli moliti zagovor Blažene Djevice Marije, Majke cijele Crkve. Svetu Misu predvodio je msgr. Želimir, a homiliju je izrekao msgr. Rrok. Godine 2016. msgr. Rrok imenovan je barskim nadbiskupom. Rođen je 1961. godine u Veleži, u Apostolskoj administraturi u Prizrenu. Za svećenika je zaređen 1987. Nakon svećeničkog ređenja obavljao je službu u više župa. Bio je također ravnatelj “Radio Marije”, na albanskome jeziku i suradnik vjersko-kulturne revije “Drita”. Obraćajući se vjernicima u Katedrali istaknuo je da ga za Mostar vežu lijepe uspomene. Prije rata njegovi roditelji živjeli su u Mostaru neko vrijeme tako da ovo nije njegov prvi dolazak u grad na Neretvi.
Govoreći o Majci Božjoj nadbiskup Rrok istaknuo je da je Marija rodivši Isusa postala Majkom Crkve pa tako i našom Majkom. Ona je uvijek bila uz Isusa, i u posljednjim trenutcima njegova ovozemaljskoga života. Tada je Isus gledajući na Mariju i Ivana rekao: “Sine, evo ti majke” i “Majko, evo ti sina”. Teolozi smatraju da je Isus time svima nama ostavio Mariju za majku i da smo svi postali njezina djeca. Na Duhove smo proslavili događaj kada je Isus poslao Duha Svetoga na apostole koji su bili okupljeni oko Marije kao djeca oko svoje majke. Marija je bila prisutna u trenutku rađanja Crkve. Sutradan, na, Duhovski ponedjeljak, Crkva slavi svetkovinu Marije Majke Crkve. Marija je preuzela ulogu majčinstva nad cijelom Isusovom Crkvom. Koja je uloga Marije u Crkvi može se nazreti u zazivima, odnosno litanijama B. D. Mariji – Majka Kristova, Majka Crkve, Ogledalo pravde, Toranj Davidov, Zdravlje bolesnih, Pomoćnica kršćana, Kraljica svih svetih, Kraljica obitelji… Moleći ove zazive zamolimo Majku Crkve da nas zagovara kod Boga te da nas zakrili majčinskim zagrljajem. Neka nam svima bude utjeha kada se nađemo pred brojnim potrebama i iskušenjima života.

Izvor: Crkva na kamenu