Ivandan na Stjepan Krstu

Foto: Cnak

STJEPAN KRST – Uoči blagdana Rođenja sv. Ivana Krstitelja 23. lipnja mnoštvo vjernika okupilo se na svetu Misu u planinsku župi Stjepan Krst, koja je teško stradala u prošlome ratu, od čega se nikada nije oporavila. Zbog vjetra, koji je na trenutke jako puhao, misno slavlje bilo je u crkvi a ne vani, na oltaru pod hrastovima. Vjernici su bili i u crkvi i u dvorištu, držeći razmak jedni od drugih zbog opasnosti virusne infekcije.
Misno slavlje predvodio je don Petar Filipović, kapelan iz Studenaca, čija je baka Anđuka rođ. Puljić-Vidić s Gornjega Brštanika, naselja koje pripada ovoj župi. Zajedno s predvoditeljem misnoga slavlja i župnikom don Perom Pavlovićem u koncelebraciji su bili don Rajko, župnik iz Stoca, don Mile, župnik iz Prenja, don Stipe, žup­nik iz Aladinića, a don Gordan, župnik iz Domanovića, bio je na raspolaganju za svetu ispovijed.
Sutradan, na sam Ivandan, 24. lipnja, kao i obično u 9 sati bila je sveta Misa na Gornjem Brštaniku, a u 11 sati svečana sveta Misa na Stjepan Krstu. Misu je predslavio i propovijedao domaći svećenik, prenjski župnik, don Mile Vidić u koncelebraciji s još pet svećenika. Pjevači su uz glazbenu pratnju don Ivana Perića pjevali tijekom svete Mise. Vjernici su se nakon kratkoga razgovora kod crkve uputili kod gostoljubivih domaćina.

Izvor: Crkva na kamenu