“Ivanjski krijesovi” u Hutovu

Foto: Cnak

HUTOVO – Povodom blagdana sv. Ivana Krstitelja HKUD Hutovo i mještani Hutova i ove su godine organizirali kulturno-zabavnu manifestaciju “Ivanjski Krijesovi” u Hutovu.
Velik broj članova kulturno-umjetničkih društava, kao i samih mještana i njihovih gostiju, zadovoljna publika, dobra zabava i druženje učinili su da Hutovo, u subotu 17. lipnja, zablista u punom sjaju i veselju.
Sedmi po redu “Ivanjski Krijesovi” koje organiziraju članovi HKUD Hutova (tradicija “Ivanjskih Krijesova” u samome mjestu traje puno dulje od HKUD Hutova) zaista su ispunili sva očekivanja domaćina, a vjerujemo i očekivanja gostiju.
Okupljanjem kulturno-umjetničkih društava na mjesnom igralištu u Hutovu započela je ovogodišnja manifestacija. Već su se tu mogli čuti zvuci bećarca, tamburice, bubnjeva, trombona, flauta uz laganu okrjepu pred mimohod i glavni događaj večeri, nastup društava na platou ispred župne crkve Krista Kralja.
Mimohod je počeo u 19,45 sati ispred mjesnoga igrališta te je predvođen limenom glazbom iz Stona, prolazeći kroza selo i pokraj nedavno izgrađenog spomenika “Ćiri” ubrzo stigao do župne crkve gdje je društva dočekalo, prema slobodnoj procjeni, više od tisuću posjetitelja. Nakon mimohoda i svečane povorke kulturno-umjetničkih društava s mjesnoga igrališta, na platou ispred župne crkve u 20 sati započela je manifestacija.
Voditeljica programa Janja Konjevod predstavila je ovogodišnje izvođače i pozdravila prisutne goste. Kasnije se Janji u voditeljskoj ulozi pridružio i Ante Bender. Prisutnima se prigodnim riječima obratio i načelnik Općine Neum gospodin Živko Matuško.
Poslije intoniranja himne načelnik Matuško i Branko Vukorep položili su vijence i zapalili svijeće žrtvama Drugoga svjetskog i Domovinskoga rata.
U nastupima kulturno-umjetničkih društava uživalo je staro i mlado.
U harmoniji pjesme, plesa i ambijenta publika je uživala u nastupima sljedećih društava:
KUD “Šubić” Novska – Sisačko-moslavačka županija, KUD “Ivan Goran Kovačić” Beravci – Brodsko-posavska županija, KUD “Napredak” Odžak – Županija Posavska, KUD “Sv. Ante” Nadin – Zadarska županija, HKUD “Dinara” Livno – Herceg-bosanska županija, Limena glazba “Stoviš” Ston – Dubrovačko-neretvanska županija, HKUD “Luke” Višići – Hercegovačko-neretvanska županija, HKUD “Lindžo” Neum – Hercegovačko-neretvanska županija, HKUD “Hutovo” Hutovo – Hercegovačko-neretvanska županija.
Gromoglasni pljesak ispratio je svaki nastup, a zabava se nastavila do dugo u noć uz pjesmu, ples, bećarac, ukusno jelo i piće te grupu “Forum” koja je svirkom razgalila srca, pogotovo mladih članova koji nisu napuštali plesni podij.
Hvala svima koji su svojim radom i utrošenim vremenom na bilo koji način pomogli u pripremi ove kompleksne manifestacije, kao i donatorima, većim i manjim.
HKUD “Hutovo”

Izvor: Crkva na kamenu