Iz Priopćenja BK BiH

Foto: KTA

BANJA LUKA (KTA) – Članovi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine održali su, 13. i 14. srpnja 2022., u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Banjoj Luci svoje 84. redovito zasjedanje. Predsjedao je nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, predsjednik BK BiH, a sudjelovali su svi članovi Biskupske konferencije BiH. Delegati Hrvatske i Slovenske biskupske konferencije mons. Bože Radoš, biskup varaždinski, i mons. Franc Šuštar, pomoćni biskup ljubljanski, prenijeli su bratsku podršku članova svojih Konferencija te se osvrnuli na najvažnija crkvena događanja u svojim zemljama.
Nakon što se na razini opće Crkve u biskupijama i biskupskim konferencijama pojedinih zemalja privodi kraju prva etapa trogodišnjega sinodskoga hoda XVI. Redovite opće skupštine Biskupske sinode, koja će se održati u Vatikanu u listopadu 2023. na temu: “Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje”, biskupi su se zajednički osvrnuli na sažetke koje su Biskupskoj konferenciji BiH dostavili biskupijski sinodski timovi na čelu s generalnim vikarima iz Banje Luke, Mostara i Sarajeva. Također su razmotrili prijedlog sažetka Biskupske konferencije BiH i dali potrebne smjernice za njegovu doradu nakon čega će biti dostavljen Generalnom tajništvu Biskupske sinode u Rimu. Zahvalni su svima koji su se aktivno i molitvom uključili u sinodski proces u svim biskupijskim zajednicama u Bosni i Hercegovini u otvorenosti poticajima Duha Svetoga i u nastojanju da rastu u vjeri kao pojedinci i kao zajednice.
Biskupi su razmotrili i prihvatili Izvješće Nadzornog vijeća Caritasa Bosne i Hercegovine o djelovanju Caritasa BiH u 2021. godini. Upoznati su također s provedbom akcije Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u BiH koju provodi Hrvatski Caritas prema odluci Hrvatske biskupske konferencije, i s obilježavanjem Nedjelje Caritasa u biskupijskim zajednicama u BiH. Zahvaljuju djelatnicima Caritasa BiH i biskupijskih Caritasa sa sjedištima u Banjoj Luci, Mostaru i Sarajevu što su i u vrijeme ograničenja zbog pandemije koronavirusa provodili gotovo sve svoje karitativne projekte pomažući ljudima u potrebi. Također zahvaljuju brojnim dobročiniteljima i podupirateljima za njihov doprinos naporima karitativnih djelatnika da pomognu ljudima u potrebi.
Biskupi su se osvrnuli na Đakonsku pastoralnu godinu koja je provedena na razini svih biskupijskih zajednica i obje franjevačke provincije u Bosni i Hercegovini tijekom akademske 2021./2022. godine i razmišljali o poboljšanju njezine provedbe. Zahvalni su svima koji su uključeni u njezino ostvarenje.
Nakon što su dali završne smjernice za proslavu 5. Obiteljskog dana u Bosni i Hercegovini, biskupi pozivaju sve članove svojih biskupijskih zajednica kojima je to moguće a posebno vjernike iz susjednih župa, da se i ove godine ujedine na euharistijskom slavlju u nedjelju 31. srpnja 2022. u crkvi Svete Obitelji na Kupresu. Također potiču sve župne i druge crkvene zajednice da te nedjelje obilježe Obiteljski dan i 2. Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba. Podsjećaju na Poruku pape Franje upućenu za taj Dan pod naslovom: “Rod donose i u starosti” (Ps 92,15) koji će u Bosni i Hercegovini biti obilježen 31. srpnja 2022. kao i prošle godine u sklopu Obiteljskoga dana.
Na inicijativu Vijeća europskih biskupskih konferencija, biskupi pozivaju sve župne i druge crkvene zajednice u svim biskupijama da na blagdan Uzvišenja Svetog Križa, 14. rujna 2022., u večernjim satima organiziraju klanjanje pred Presvetim kao izraz blizine i solidarnosti cijele Crkve u Europi ujedinjene u molitvi za ratom zahvaćenu Ukrajinu.
U duhu crkvenoga socijalnog nauka biskupi pozivaju sve na društvenu odgovornost. U tom smislu potiču na razboritost i mir u ovo predizborno vrijeme i na odgovorno sudjelovanje u izborima kao i na pravovremenu registraciju onih koji to trebaju učiniti.
Na blagdan sv. Bonaventure, nebeskoga zaštitnika Banjolučke biskupije i katedrale u petak, 15. srpnja, sudjelovat će na euharistijskom slavlju u katedrali u 10 sati. Predsjedat će biskup banjolučki mons. Franjo Komarica, koji će tom prigodom proslaviti zlatni jubilej – 50 godina svećeništva zajedno sa svojim dugogodišnjim suradnikom u Biskupskom ordinarijatu mons. Antom Orlovcem.

Izvor: Crkva na kamenu