Iz priopćenja s 19. zajedničkog zasjedanja HBK i BK BiH

Foto: KTA

ZAGREB – Članovi Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine održali su svoje devetnaesto redovito godišnje zajedničko zasjedanje 23. siječnja u zgradi Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu, pod predsjedanjem zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića, predsjednika HBK, te vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića, predsjednika BK BiH. Sudjelovali su svi članovi obje Biskupske konferencije, osim jednog člana HBK koji je bio spriječen, ističe se u priopćenju sa susreta. Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Alessandro D’Errico pridružio se dijelu zasjedanja te prenio poseban blagoslov Svetog Oca i srdačne pozdrave poglavara Svete Stolice. Ističući da zajedničko zasjedanje omogućuje promišljanje o pastoralnim važnim pitanjima i izazovima, kazao je da taj susret pruža “posebnu mogućnost zajedničkog razmišljanja o trnovitom putu koji proživljava Crkva Božja u Bosni i Hercegovini”.
Saslušavši izvješće o radu Vijeća te Ravnateljstva dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, koje je, kao zajednički ured HBK i BK BiH, nacionalni ured za hrvatsku inozemnu pastvu, biskupi su pohvalili rad tih tijela i zauzimanje brojnih svećenika, redovnika, redovnica te pastoralnih suradnika i suradnica u naviještanju vjere na hrvatskom jeziku u brojnim zemljama diljem svijeta.
Biskupi su saslušali izvješće predsjednika Hrvatskog Caritasa i Caritasa BK BiH o prošlogodišnjoj akciji Tjedna solidarnosti s Crkvom i ljudima u BiH, što je nastavak onih “akcija bratimljenja” kojima su hrvatske biskupije pomagale pojedinim župama u BiH u saniranju ratnih šteta.
Biskupi su razmišljali i o pojedinim zajedničkim liturgijskim pitanjima. Nakon što su saslušali izvješće o radu Komisije HBK i BK BiH za Hrvatski martirologij, biskupi su ponovo izrazili zahvalnost svim članovima te Komisije za njihovo zauzimanje oko prikupljanja podataka o žrtvama na području obje konferencije koja, ponajprije, imaju cilj pronalazak onih osoba koje su dale svoj život iz ljubavi prema vjeri te bi se mogao pokrenuti proces za njihovo proglašenje blaženim. Zaključeno je da se hrvatskim predstavnicima vlasti prenese očekivanje biskupa u vezi s poduzimanjem nužnih koraka na istraživanju o žrtvama totalitarnih sustava. Biskupi su saslušali i izvješće o radu Vijeća za misije te dali smjernice za daljnju plodnu suradnju na dobro misija i misionara iz Crkve u Hrvata. Biskupi su također razmijenili mišljenja o nekim pitanjima u vezi s vjeronaukom u školi te o mogućnostima zajedničkih akcija na planu ekumenizma i dijaloga, ističe se u priopćenju.

Izvor: Crkva na kamenu