Iz Priopćenja s 80. redovitog zasjedanja BK BiH

Foto: Cnak

MOSTAR – Biskupska konferencija BiH 18. i 19. ožujka 2021. u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Mostaru održala je svoje 80. redovito zasjedanje pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića, predsjednika BK BiH. Članovima BK BiH u prvom dijelu zasjedanja pridružio se delegat Hrvatske biskupske konferencije mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit. On je izvijestio o najvažnijim crkvenim događanjima u Republici Hrvatskoj i prenio riječi zahvalnosti biskupima i vjernicima iz BiH na upućenoj pomoći stradalima u nedavnom potresu. Na zasjedanju je sudjelovao i novoimenovani biskup kotorski mons. Ivan Štironja.
S biskupima se susreo i apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto. Najprije je govorio o važnosti ministerijalnoga svećeništva i potrebi da svećenici redovito i ustrajno u ljubavi hrane Euharistijom i Božjom riječju povjerenu vjerničku zajednicu. Nuncij Pezzuto također je informirao biskupe da unatoč njegovu trajnom nastojanju, zbog odbijanja nekih predstavnika državne vlasti, još uvijek nije formirano čak ni Mješovito povjerenstvo za provođenje Temeljnog ugovora između BiH i Svete Stolice i dodatnog protokola na Temeljni ugovor. Biskupi negoduju što neki predstavnici vlasti u BiH ne pokazuju spremnost da nastave surađivati s predstavnicima Svete Stolice na provedbi Temeljnog ugovora potpisanog 2006. godine.
Članovi Biskupske konferencije BiH za novog predsjednika Vijeća za kler i Vijeća za katehezu i novu evangelizaciju BK BiH, koja je ranije vodio biskup mons. Ratko Perić, izabrali su biskupa mostarsko-duvanjskog i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog mons. Petra Palića koji će također biti član Komisije za nauk vjere BK BiH.
Biskupi su dogovorili da Četvrti Obiteljski dan bude, kao i prijašnjih godina, održan u župnoj crkvi Svete Obitelji u Kupresu u nedjelju 25. srpnja 2021., te da na taj Dan, na osobit način budu pozvani svi koji ove godine obilježavaju 25. ili 50. odnosno 60. obljetnicu braka. Također su dogovorili da Osmi Međudekanski susret bude održan u četvrtak 29. travnja 2021. u prostorijama Nadbiskupijskog sjemeništa “Petar Barbarić” u Travniku.
Razgovarajući o temi sve većeg priliva migranata u Bosnu i Hercegovinu, biskupi su izrazili svoju potporu naporima svih karitativnih, humanitarnih i drugih organizacija koje nastoje pomoći u zbrinjavanju ovih ljudi tijekom njihova boravka u BiH. Posebno zahvaljuju svim djelatnicima Caritasa BiH i dijecezanskih Caritasa za pružanje pomoći tim ljudima u potrebi. U nadi da će njihov glas doći do odgovornih osoba otvorena srca i duha u svijetu, pozivaju svjetske moćnike da se otklone svi uzroci, a prije svega siromaštvo i ratovi, koji ljude prisiljavaju na iseljavanje. Pridružuju se trajnom pozivanju crkvenih i drugih predstavnika da se u takvim zemljama pomogne ljudima, posebno onima kojima prijeti nestanak među kojima su ponajprije kršćanske zajednice, da opstanu na svome i žive u svom dostojanstvu.

Izvor: Crkva na kamenu