Izađi iz carinarnice i pođi za mnom

Foto: Cnak

MOSTAR – Svečano i dostojanstveno župa sv. Mateja apostola i evanđelista u Mostaru proslavila je 21. rujna blagdan svoga nebeskog zaštitnika. Euharistijsko slavlje proslave nebeskoga zaštitnika i obljetnice posvete crkve predvodio je don Krešo Puljić, župnik župe sv. Tome u Mostaru. “Na mostarskoj katedrali četiri su kraka poput četiri zrake koje me asociraju na četiri evanđelista. Jedna od tih zraka ide ovamo prema Rudniku i Orlacu, zraka sv. Mateja koja vas kroza svu godinu obasjava. Ime Matej znači Božji dar, a nema većega dara nego za svoga nebeskoga zaštitnika imati sv. Mateja apostola i evanđelistu. Pokajmo se na početku svete Mise kao što se i on pokajao iskreno i temeljito u važnom trenutku svoga života kada ga je Isus Gospodin posjetio u carinarnici”, poručio je don Krešo mnogobrojnom puku i u crkvi i u crkvenome dvorištu.
Pobožno i skladno tijekom svete Mise služili su ministranti, čitali čitači a još ljepše pjevali su pjevači što je na vjernike ostavilo poseban dojam. Evanđelje je navijestio mladomisnik iz ove župe don Branimir Bevanda, a u koncelebraciji je uza župnika don Tomislava Ljubana bilo još petnaest svećenika.
Don Krešo je u propovijedi rekao kako su carinici u ono vrijeme bili i grabežljivci, i nepravednici i preljubnici. Nisu li grabežljivci svi oni koji nezasluženo dobiju svoje radno mjesto i s toga mjesta ne služe narodu nego samo sebi te dalje stvaraju svoje strukture koje djeluju protiv naroda, protiv vjere i Boga. Grabežljivci smo i mi ako grabimo radna mjesta koja nam ne pripadaju. Nije li grabežljivost svako radno mjesto koje dobijemo preko očeva i stričeva.
Carinici su bili i nepravednici u tolikoj mjeri da se uopće nisu družili s narodom. Nije li i u našemu društvu slična slika kada pojedinci imaju samo svoje kružoke – carinarnice gdje ubiru, gdje žive i gdje se druže sa sebi jednakima bez dodira s narodom. Grijesi su kao zakon spojenih posuda, čim zakoračiš u jedan grijeh, vrata su sotoni otvorena i nema grijeha na koji nisi spreman. U sva ova tri grijeha (grabežljivost, nepravednost i preljubništvo) upao je i sv. Matej misleći da usrećuje svoju ženu i djecu donoseći doma pune džepove a nije znao da u tome nema sreće dok nije susreo Isusa. Jer ako si preljuban, ne možeš nikoga voljeti, ako si grabežljivac, pohlepan i nepravedan, ne možeš nikoga voljeti, možeš samo nekoga posjedovati, nekim se služiti.
Na kraju svete Mise vjernicima se obratio don Ivo Šutalo, bivši župnik ove župe a sada župnik župe Čeljevo iz koje je došao don Tomislav. Pozdravio je sve te istaknuo kako su iz Čeljeva na proslavu blagdana sv. Mateja stigla dva autobusa kao i kulturno-umjetničko društvo. Zahvalio je bivšemu župniku don Tomislavu i zaželio mu uspješan duhovni i pastoralni rad u ovoj novoj župi. Don Tomislav je uzvratio pozdrave i zahvale te pozvao sve domaće i hodočasnike u kriptu na druženje.
Župnik je uoči proslave zaštitnika župe organizirao i duhovnu trodnevnicu na večernjim svetim Misama u 18 sati, od 18. do 20. rujna, na kojima su propovijedali don Rajko Marković, župnik župe Potoci, don Josip Galić, katedralni župnik i don Ivan Turudić, župnik župe sv. Ivana apostola i evanđelista u Mostaru.

Izvor: Crkva na kamenu