Izjava albanskoga arhiepiskopa

OrthodoxTimes, 8. I. 2022. – Arhiepiskop Tirane, Drača i cijele Albanije Anastasios Janulatos (rođ. 1929.) dao je izjavu u vezi sa sadašnjim pravoslavnim raskolom: “Od početka crkvene krize u Ukrajini usmenim i pisanim argumentima isticali smo da vrijeme ne liječi crkvene raspukline i raskole. Štoviše, produbljuje ih i stvrdnjava. Nedavna odluka Moskovskoga patrijarhata da uspostavi egzarhat na Afričkom kontinentu potvrđuje prvotne strahove. Uz raskol među milijunima ukrajinskih pravoslavaca, stvara se nova šizma na osjetljivu afričkom kontinentu, gdje se posljednjih desetljeća razvija pravoslavna inozemna misija.
U afričkim zemljama odavno su uspostavljene razne kršćanske denominacije kao i ekspanzionistički islam. Obične Afrikance od sada će dva pravoslavna patrijarhata – Aleksandrijski i Ruski – pozivati ​​da dođu u pravoslavlje, a da su sami bez međusobna euharistijskoga zajedništva. Očita je sablazan i slabljenje pravoslavna svjedočanstva ovom podjelom s ozbiljnim razvojem.
Tvrdnja da u pravoslavlju nema raskola, nego jednostavno međusobno neslaganje sliči teoriji da nema koronavirusa. Raskol s raznim mutacijama očit je i hitno je tražiti liječenje i cjepivo, definirano apostolskom tradicijom, tj. pomirenjem.
* Sve su to divne kršćanske, svetootačke, biblijske riječi dok se ne dirne u moć koju drže pojedini vlastodršci na ovome svijetu. A vlastodršci su obično spremniji pokazati tko ima vlast, a ne tko ima pravo. I zato što je moć jača, to joj je i zloporaba pogibeljnija. A kada se divovi sudare, onda je jeka daleka. Neka Duh Sveti nađe načina i puta do potpuna pomirenja.