Izložba i dokumentarni film o bl. Alojziju Stepincu

Foto: Cnak

GORICA – U Galeriji u starom žup­nom dvoru u Gorici, u petak, 25. listopada 2019. zbio se lijep kulturni događaj u čast svetkovine Svih Svetih. Otvorena je jedinstvena izložba “Karikature komunizma Blaženog Alojzija Stepinca” i prikazan je dokumentarni film iz vremena komunizma o blaženom kardinalu Alojziju Stepincu. Ovaj dokumentarni propagandni film je iz 1946. godine. Na početku je uime domaćina pozdravio sve i zaželio dobrodošlicu fra Vinko Mikulić Bajević, kustos Hrvatske franjevačke arheološke zbirke u Gorici. Fra Vinko je kazao kako postoji veza između zagrebačkoga Kaptola i Hercegovine. Naime, kardinal Stepinac je pred Drugi svjetski rat posjetio Hercegovinu, također je to učinio i blagopokojni kardinal Franjo Kuharić uoči Domovinskoga rata.
Nakon fra Vinka o suradnji Osijeka i Gruda, posebice Matice hrvatske iz Osijeka i Gruda govorio je gosp. Ivica Završki, donedavni predsjednik Matice hrvatske u Osijeku i član Glavnoga odbora Matice hrvatske. Kazao je kako je suradnja već dugi niz godina veoma dobra i da se nastavlja i ubuduće. O izložbi je kazao kako demonizirajući zagrebačkoga nadbiskupa i Katoličku Crk­vu, komunisti su takvom medijskom kampanjom pripremali podlogu za sam sudski proces blaženom kardinalu Stepincu. Posljedice su bile užasne, a oni koji su radili po diktatu kao sluge režima nisu snosili ni najmanju odgovornost zbog toga.
Prof. dr. Vladimir Dugalić, dekan na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu, govorio je o samoj izložbi i filmu. Pri tome je kazao kako ova izložba prikazuje obrazac oblikovanja javnoga mišljenja kojeg je Komunistička partija Jugoslavije provodila 1945. i 1946. godine kroz dva satirička lista: zagrebačkoga Kerempuha i beogradskoga Ježa. U tom vremenu satira i humor bili su jedno od jakih političkih oružja u političkim sukobima s neistomišljenicima u komunističkoj vlasti. Sam film je u originalnoj verziji iz tog vremena (1946.) – o suđenju i “krivici” kardinala Stepinca i “njegovih suradnika” gdje ga je komunistički režim prikazao nazadno i zločinački, a novu vlast kao nešto napredno i pravedno.
Dakle, ova izložba i film imaju suprotnu poruku od onoga što piše u tim listovima i onoga što se u filmu kazuje. Komunistička propaganda nastojala je Stepinca prikazati najvećim neprijateljem naroda, ali im to nije uspjelo jer Istina pobjeđuje.

Izvor: Crkva na kamenu