Izložba skulptura, reljefa i slika ususret Uskrsu 2016.

Foto: Cnak

ČAPLJINA – Umjetnička galerija Založbe kralja Tomislava u Čapljini postavila je izložbu skulptura, reljefa i slika kipara Zdenka Grgića pod nazivom “Izložba skulptura, reljefa i slika ususret Uskrsu 2016.” Izložba je otvorena od 19. ožujka do 23. travnja. Uz ovu izložbu Založba je tiskala bogat katalog, na čijoj je naslovnici Grgićevo djelo u bakru “Krist pomaže hrvatskom narodu nositi križ, 1993.”, koje se nalazi u Plehanu – Derventa, u Franjevačkom samostanu sv. Marka. Koncept i postav izložbe u Čapljini potpisuje povjesničarka umjetnosti iz Zagreba i prijateljica Založbe kralja Tomislava Biserka Rauter Plančić.
Grgić je rođen u Kandiji pokraj Bugojna 20. svibnja 1927. Srednju i visoku izobrazbu stekao je u Travniku, Sarajevu i Beogradu. U Beogradu je pohađao Akademiju primenjenih umetnosti na kojoj je diplomirao kiparstvo 1953. godine. Po završetku studija djelovao je kao nastavnik u Školi primijenjenih umjetnosti u Sarajevu. Od 1969. radio je u svojstvu profesora na Pedagoškoj akademiji koja je te godine i osnovana. Uskoro se počelo ozbiljno raditi na osnivanju Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu što je inicirala i bitku za nju započela Nada Pivac još 1969. godine pokretanjem katedre za crtanje i slikanje na novoformiranoj Pedagoškoj akademiji. Njoj se pridružio i Zdenko Grgić tako da je u listopadu 1972. Akademija i formalno osnovana. Odmah po njezinu osnutku Grgić je postao profesorom. U svojstvu profesora Grgić je ostao na Akademiji do svoga umirovljenja 1980. Svojim pedagoškim radom utjecao je na profiliranje mnogih mlađih likovnih umjetnika. Preminuo je u Splitu 16. ožujka 2007. u osamdesetoj godini života.
Svojim djelima Zdenko Grgić oplemenio je brojne sakralne prostore u Bosni i Hercegovini i time pružio mogućnost za dublji vizualni doživljaj evanđeoske poruke i stvaranje izvorne vjerničke pobožnosti i duhovnosti koja se ne udaljuje od duha evanđelja.

Izvor: Crkva na kamenu