Iznad crte

Knjiga dr. Dragana Čovića Iznad crte, 2, Dnevnik susreta s vjerskim velikodostojnicima, Mostar, 2019., u nakladi Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH te sunakladnicima: Sveučilištem u Mostaru, Odjelom za znanost i obrazovanje Hrvatskoga narodnog sabora u BiH i Maticom hrvatskom Mostar, koju urednički potpisuju Ivo Čolak i Tonka Krešić Gagro, predstavljena je u Masnoj Luci, 19. lipnja ove godine. Predstavljači su bili dr. fra Iko Skoko i akademik Mladen Bevanda dok je fra Petar Krasić pozdravnu riječ proširio govorom o samoj knjizi, ali i o društveno-političkom djelovanju gosp. Čovića. Dakako, na kraju se svima obratio i, komu je osjetio potrebu zahvaliti, zahvalio je sam auktor koji je najavio još dvije knjige u ovom nizu: Iznad crte, 3 i 4.
Samo predstavljanje medijski je prilično popraćeno. Međutim, više nego što su pojedini mediji o njoj izvijestili, neki su se likovi oglašavali komentarima, s potpisom ili anonimno ispod teksta. Čitajući reakcije osvrtnika stječe se dojam da mnogi koji su se javili, knjigu uopće nisu vidjeli, odnosno nisu je imali u rukama. Dovoljan je spomen auktora i još tomu ako se sve to događa u crkvenom ambijentu i uz prisutnost svećenika i redovnika, da ne ponestane energije za prebiranje po tipkovnici.
Budući da se i potpisnik ovih redaka odazvao na poziv na predstavljanje, čini se zgodnim ovaj prostor iskoristiti za osoban pogled na samu knjigu, bez kapi polemike, ni s onima koji je hvale ni s onima koji je napadaju.

 

Cijeli članak možete pročitati u tiskanom izdanju.