Josipe, o oče sveti, čuvaj kuću i posveti!

Foto: Cnak

MOSTAR – U večernjim satima 19. ožujka 2021. na svetoj Misi u katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru svečano je proslavljen sv. Josip, zaštitnik Mostarsko-duvanjske biskupije. Misno slavlje predvodio je kardinal Vinko Puljić, u zajedništvu s članovima BK BiH, a u koncelebraciji bilo je deset svećenika. Koliko vjernici ove biskupije štuju svoga zaštitnika, pokazali su dolaskom na svetu Misu i tako ispunili katedralu dok je nekolicina ostala u katedralnom dvorištu. Liturgijsko pjevanje animirao je Katedralni zbor “Marija” pod ravnanjem Nevene Erceg a na orguljama je bila s. Matea Krešić.
Na početku okupljene je pozdravio biskup Petar Palić. “Kao što je uobičajeno, mi, biskupi Biskupske konferencije BiH, uza svetkovinu zaštitnika naše biskupije, ovih smo dana bili okupljeni na svom 80. redovitom zasjedanju, na kojemu smo promišljali o životu Crkve na ovim prostorima i u društvu u kojemu živimo”, rekao je biskup Palić te pozdravio okupljene biskupe, kao i prisutne svećenike i redovnice te narod Božji. Poseban pozdrav uputio je nastavnome osoblju i učenicima srednje Prometne škole i čestitao im svetkovinu sv. Josipa, zaštitnika njihove škole. “Molimo za sve vas, dragi profesori i učenici Prometne škole, da vam sv. Josip svojim zagovorom i životom bude na životnom putu pravi smjerokaz prema sretnu i smislom ispunjenu životu”, poručio je na početku misnoga slavlja biskup Palić.
U svojoj homiliji biskup Petar je naglasio: “Sveti Josip je zaštitnik naše Mostarsko-duvanjske biskupije, pa u ovoj euharistiji želimo na poseban način moliti njegov zagovor za sve svećenike, redovnike i redovnice, bogoslove i sjemeništarce i za sav Božji narod ove biskupije. Iako na prvi pogled iz evanđeoskih izvješća Josip biva prikazan kao svetac iz ‘drugog reda’ i ‘čovjek sna’, iz Božje Riječi i Josipova ponašanja zaključujemo da je on, u svojoj šutnji i vršenju Božje volje, čovjek djela, a ne riječi. Dopustimo i mi danas, braćo i sestre, da nas dodirne živa Božja Riječ, kao što je Josipa prosvijetlila i ohrabrila ista Božja Riječ upućena po anđelu”, rekao je biskup Palić te podsjetio da su u prvom misnom čitanju čuli odlomak iz Druge Samuelove knjige u kojemu piše da je Bog “uputio po proroku Natanu poruku kralju Davidu, kao što će nekoliko stoljeća kasnije uputiti po anđelu poruku Davidovu potomku Josipu i kao što istu poruku upućuje i nama danas po svojoj živoj i djelotvornoj riječi koju slušamo”.
“U Josipu kao potomku Davidovu, nastavlja se ispunjenje i ostvarenje Božjeg obećanja. Od sv. Josipa nam nije ostala zapisana ni jedna jedina riječ, ali nas Josip susreće na nekoliko načina: kao šutljivi Josip, kao Josip koji spava, kao pravedni i ponizni Josip i kao Josip koji razmišlja i sluša. Može li šutljivi Josip reći nešto nama koji živimo u vrijeme veoma razvijena načina komunikacije, vrijeme novih tehnologija i novih medija? Što više komuniciramo, čini se kao da postoji sve veća grobna tišina na našoj međuljudskoj razini, ali i na drugim razinama.” (…)
“U tom nastojanju, u našoj spremnosti, odbaciti dnevnu buku i čuti Stvoriteljev glas, Josip nam je primjer. On u snu prima mudrost, koja ga čini vjernim pratiteljem i čuvarom Majke Božje i njezina Sina Isusa”, kazao je biskup Palić pozivajući sve da riječima sv. Bernardina Sijenskog upute sv. Josipu molitvu: “Spomeni se nas, blaženi Josipe, i svojim zagovorom i molitvom posreduj kod Isusa, koji se nazivao tvojim sinom; a učini da nam bude milostiva blažena Djevica, tvoja Zaručnica, Majka onoga koji s Ocem i Duhom Svetim živi i kraljuje u beskonačne vjekove.”

Izvor: Crkva na kamenu