Jubilarna obljetnica svetišta Kraljice mira

Foto: Cnak

HRASNO – Druge nedjelje u mjesecu svibnju, na Majčin dan, kako je to već tradicija od 1977. godine, hodočasti se u svetište Kraljice mira u Hrasno, središnje marijansko svetište Trebinjske biskupije. Ove je godine obilježena 40. obljetnica od osnutka ovoga svetišta misnim slavljem u 11 sati. Od jutarnjih sati pristizali su hodočasnici sa svih strana autobusima, automobilima, pješice, motociklima i biciklima. Sve je pripremljeno za slavlje zahvaljujući trudu i naporu župljana koji su dali velik dio sebe da sve bude kako treba. Hodočasnike koji su pristizali, bilo organizirano bilo pojedinačno, uputama i potrebnim informacijama, uvodio je u slavlje don Milenko Krešić, a drugi svećenici bili su hodočasnicima na raspolaganju za svetu ispovijed.
Svetu Misu, kojoj je prethodila procesija na Gradinu gdje se moli Posvetna molitva Kraljici mira, predvodio je biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. dr. Ratko Perić uza suslavlje župnika don Antuna Pavlovića, generalnoga vikara don Željka Majića i još petnaestak svećenika. Velik broj ministranata iz više župa, časnih sestara, mnogobrojnih hodočasnika i pjesma zbora pjevača iz ove župe dali su poseban obol ovomu svečanom danu i slavlju. Uz mnoge hercegovačke uglednike među pukom se našao i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, župan Dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, više sabornika te neki načelnici općina s područja Trebinjske biskupije kao i iz susjednoga Metkovića.
Sve je ove uzvanike, biskupa Ratka, svećenike i vjernike pozdravio župnik don Antun kao i članove postrojbi koje su prije 25 godina sudjelovale u obrani ovih prostora: 113. šibenska brigada, PZO Koprivnica, 4. splitska, 116. iz Metkovića. U svome pozdravu župnik je napomenuo kako je don Stjepan Batinović, dugogodišnji župnik ove župe i utemeljitelj ovoga svetišta, veliki Gospin štovatelj, radio na tome da Hrasno bude svetište, posebno od 1967., uz 50. obljetnicu Gospinih ukazanja u Fatimi. Deset godina kasnije, 8. svibnja 1977., blagopokojni biskup Petar Čule, proglasio je svetište Kraljice mira u Hrasnu. Misna čitanja čitali su vjernici iz Stoca i Neuma, a zazive molitve vjernika Antonio Krešić, bogoslov i Marko Pavlović, sjemeništarac.
Biskup Ratko u propovijedi je protumačio evanđeoski odlomak sv. Ivana 14,1-7, tumačeći rečenicu po rečenicu radi boljega osvjetljenja naše vjere, a kroza svaku prožeo našu Majku, Nositeljicu mira, Kraljicu obitelji. Isus je svojim učenicima na Posljednjoj večeri uputio riječi ohrabrenja, utjehe i nade, koje su i nama danas itekako potrebne. Svoju majku Mariju ovlastio je da nam bude prenositeljica Njegova mira, da bude Kraljica mira. Nazaretsku Djevicu stavio nam je kao primjer kako se s vjerom prihvaća volja Božja te da vjerujući stignemo u pripravljeno nam vječno prebivalište u nebesima. Da se i mi jednom nađemo s Marijom, njezinim Sinom, Ocem i Duhom Svetim.
Nakon misnoga slavlja već tradicionalno organizirano je druženje i nastup župnih zborova, a popodnevni program vodio je don Mladen Šutalo. Župnik don Antun u velikoj župnoj dvorani priredio je bratski stol za biskupa, svećenike, redovnice, bogoslove, sjemeništarce i uzvanike.

Izvor: Crkva na kamenu